Stavět obnovitelné zdroje má být jednodušší, možná ale ne v případě malých vodních elektráren

Události v regionech: Protesty proti úpravě vodního zákona (zdroj: ČT24)

Výstavba obnovitelných zdrojů energie by se měla v Česku do poloviny roku výrazně zjednodušit. Nařizuje to nová evropská směrnice. Jenže to by nemuselo platit pro malé vodní elektrárny, a to v případě, že projde pozměňovací návrh vodního zákona. Ten totiž malé vodní elektrárny, na rozdíl od ostatních zdrojů, vyřazuje z automatického uznání, že jsou ve veřejném zájmu.

Malá vodní elektrárna Miloše Švestky na řece Berounce dokáže vyrobit elektřinu zhruba pro čtyři stovky rodinných domů. S výrobou elektřiny zařízení přestane automaticky ve chvíli, když se hladina řeky sníží, aby v korytě zůstal minimální průtok. „Turbína se točí pořád stejně, akorát si přizavírá lopatky,“ vysvětlil Švestka.

Jenže povolování takových zařízení je v Česku velmi složité, což nedávno v Poslanecké sněmovně vysvětloval další majitel malé vodní elektrárny Robert Turinský. „Povolovací procesy jsou už tak přeregulovány, že se prakticky nacházíme ve stavu stavební uzávěry,“ řekl.

Podle evropské směrnice mají členské státy výstavbu obnovitelných zdrojů zjednodušit. Týká se to nejen vodních elektráren, ale také fotovoltaických nebo větrných. Majitelé by nemuseli dokazovat, že jsou ve veřejném zájmu přínosní. To by povolování zrychlilo o celé roky. „V případě, že bychom byli v daném místě konfliktní, by ostatní měli povinnost nám dokázat a vyvrátit náš veřejný zájem,“ popsal Turinský.

Nejsme proti elektrárnám, jde o veřejný zájem, zní z ministerstva

Malé vodní elektrárny vyrobí 0,6 procenta z celkového množství energie vyrobené v Česku. Nová zařízení by však mohla zvednout produkci o třetinu. Jenže právě investorům do nových malých vodních elektráren ministerstvo ulehčit zatím nechce.

Například vrchní ředitel Ochrany přírody a krajiny na ministerstvu životního prostředí Michal Servus poslancům ve sněmovně řekl, že pokud by šlo o navýšení energetického zdroje, tak by bylo spalování uhlí podle něj lepší. Turinský toto vyjádření zkritizoval, Servus se hájil tím, že šlo o nadsázku.

Ministerstvo je momentálně ve spojení i s Českým rybářským svazem. Právě rybářům se zmírnění pravidel také moc nezamlouvá. „Ty příčné překážky škodí rybám v migraci, to znamená, že ty ryby žijí v soustavě malých rybníčků, nežijí v plnohodnotných řekách,“ sdělil odborný referent z Českého rybářského svazu Pavel Vrána.

Servus ale upozornil, že ministerstvo se určitě nestaví odmítavě k malým vodním elektrárnám. „Celý ten proces není o tom, zda stavět nebo nestavět malé vodní elektrárny, ale o tom, jakým způsobem deklarovat veřejný zájem na obnovitelných zdrojích,“ vysvětlil.