Stát chce zvýšit podporu energeticky úsporných dřevostaveb

Výstavbu energeticky úsporných dřevostaveb bude stát více podporovat. Ministerstvo životního prostředí chce na novostavby, modernizace i opravy přispívat z programu Nová zelená úsporám, řekl v pátek ministr Petr Hladík (KDU-ČSL).

Dřevo v sobě ukládá uhlík, a stavby z něj tak pomáhají snížit uhlíkovou stopu. „Polovina uhlíku je v lesích vázána v půdě, druhá ve stromech. Pokud se vykácí, dává smysl dál je použít a zužitkovat ve dřevostavbách. Budovy vydrží i sto a více let a výhoda tkví také v rychlosti výstavby, potřebujeme sousedy neotravovat pracemi příliš dlouho,“ uvedl Hladík při návštěvě brněnského veletrhu Dřevo a stavby.

Ministerstvo chce dřevěné, energeticky úsporné rodinné a bytové domy podpořit z programu Nová zelená úsporám, veřejné budovy pak z Modernizačního fondu nebo z výnosů z emisních povolenek.

Podle Asociace dodavatelů montovaných domů (ADMD) poptávka po dřevostavbách v tuzemsku roste a lze očekávat, že tomu tak bude i nadále.

V současnosti se v Česku nicméně ze dřeva staví méně než jinde v Evropě. V roce 2022 byl podíl dřevostaveb na výstavbě rodinných domů v Česku 14,1 procenta, v Německu to bylo 29 procent, v Rakousku 33 procent a ve Švédsku 90 procent. „Pořád je velký potenciál, kam můžeme růst a zejména u veřejných staveb využít zkušenosti z rodinných domů,“ sdělila ředitelka ADMD Lenka Trandová.

Spočítejte si uhlíkovou stopu své stavby

Ministerstvo připravuje metodiku pro vyhodnocení dopadu stavebních konstrukcí a budov na životní prostředí a kalkulačku, díky které si každý vypočítá uhlíkovou stopu své stavby.

Koncepčním dokumentem, který by k rozvoji dřevostaveb přispěl, je Surovinová politika pro dřevo. Vznikl ve spolupráci ministerstev zemědělství, průmyslu a obchodu a životního prostředí. Cílem surovinové politiky je zvýšit využívání a zpracování dřeva v České republice. Dokument projedná vláda.

Přidaná hodnota vzniká až v zahraničí

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) ve čtvrtek uvedl, že více než třicet procent v tuzemsku vytěženého dřeva putuje do zahraničí a velmi často se tam zpracovává. „Tam se přidá důležitá přidaná hodnota a poté se k nám vrací zpátky. Musíme to změnit,“ řekl.

V českých lesích se ročně vytěží 14 až 15 milionů krychlových metrů dřeva, roční přírůstek je zhruba o pět milionů krychlových metrů vyšší. Kapacity na zpracování dřeva jsou podle Výborného i Hladíka v Česku dostatečné.