Stan proti melanomu nabízí vyšetření znamének zdarma. V Praze čekaly stovky lidí

Přes tisíc lidí navštívilo stan proti melanomu na Václavském náměstí (zdroj: ČT24)

Rakoviny kůže podle odborníků dál přibývá, v roce 2040 může být u mužů nejčastější a u žen druhá po nádoru prsu. S prevencí nádoru, ale i jeho včasným zachycením, mohou pomoci i mobilní aplikace. Odborníci to v pondělí řekli na tiskové konferenci k osvětové akci Stan proti melanomu, která začala v Praze. V dalších městech bude možné nechat si znaménka zdarma vyšetřit dermatologem i v květnu a červnu.

Při preventivních kampaních, které se konají pravidelně v dubnu a květnu, jsou vyšetření pigmentových znamének zdarma. Poosmnácté stojí na Václavském náměstí v Praze Stan proti melanomu, akce začala v pondělí v 10:00 a na otevření čekaly ve frontě asi čtyři stovky lidí. Celkem se v pondělí nechalo vyšetřit asi tisíc zájemců, u kterých lékaři odhalili desítky zhoubných nádorů.

Lidé, kteří na svém těle mají pigmentová znaménka, by si je podle odborníků měli nechat pravidelně vyšetřovat kožním lékařem. Některé zdravotní pojišťovny vyšetření svým pojištěncům plně hradí, jiné na ně přispívají zpětně z fondu prevence.

Lidé si budou moci nechat svá znaménka vyšetřit také v úterý, 29. dubna v Brně na náměstí Svobody a 30. dubna v obchodním centru Avion v Ostravě. V květnu budou akce Spolu proti melanomu pořádané Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnou. Začnou 13. května v Opavě a postupně zamíří do Zlína, Prostějova, Olomouce, Liberce, Kladna, Plzně, Znojma, Jihlavy, Českých Budějovic, Písku, Třince, Havířova, Frýdku-Místku a 6. června do Ostravy.

Podle přednosty Dermatovenerologické kliniky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze Petra Arenbergera se pilotně bude testovat projekt, při němž by pomocí mobilu mohli znaménka svých pacientů prvotně vyšetřit i praktičtí lékaři.

Studio 6: Kampaň na podporu boje s kožními nádory (zdroj: ČT24)

Nechoďte do solárií a neležte na sluníčku, radí lékaři

Odborníci upozornili, že by se lidé měli vyvarovat přílišnému vystavování slunečnímu svitu. „Pokud nezměníme svoje chování na slunci, v roce 2040 bude melanom u mužů nejčastějším nádorem a u žen druhý po nádorech prsu,“ uvedla dermatoložka Monika Arenbergerová.

V současné době je u žen na pátém místě, u mužů na osmém. V roce 2022, ze kterého jsou poslední dostupná data, lékaři nově diagnostikovali melanom asi u 2,8 tisíce lidí a u dalších osmi set kožní nádor ve stadiu před zhoubným melanomem. Každý šestý člověk zemřel.

„Pokud se už zhoubný melanom kůže zachytí v první stádiu, tak přežití je srovnatelné s běžnou populací. S pokročilým stádiem šance na přežití pacienta klesá, protože se jedná o kožní novotvar, ale agresivní,“ popsal pověřenec pro ochranu osobních údajů z ÚZIS Jan Mužík.

Až třetina lidí onemocní v produktivním věku do šedesáti let. Lidé by se podle odborníků měli chránit ještě před tím, než nádor vznikne. „Prevencí je nepoužívat solária, neležet na sluníčku a neopalovat se aktivně, přes poledne nechodit na sluníčko vůbec,“ vypočetl způsoby prevence Arenberger.

Teplota neurčuje UV index, upozorňuje lékařka

Jako základní ochranu odborníci doporučují ochranné krémy s UV filtrem. Podle Arenbergera studie dokazují, že 90 procent nádorů kůže u lidí se světlou kůží souvisí s vlivem UV záření, jehož intenzita se v místě a čase mění. Právě jeho index v místě, kde pobývají, si lidé mohou ověřit s pomocí mobilní aplikace. Ta zároveň ukáže, jaké způsoby ochrany jsou v daném stupni vhodné. „Může být třeba i jen dvacet stupňů, ale UV index může být vysoký jako někde u moře,“ doplnila Arenbergerová s tím, že člověk sám riziko přesně určit nemusí.

Lékaři varují, že přestože je 51 procent nádorů kůže odhaleno v časném stadiu, které se dá dobře léčit, stále každý rok zemře několik stovek lidí. Kvůli odkládání prevence v letech epidemie covidu-19 je jich více než v předcházejících letech, nádory se často objeví pozdě.

Nejčastější jsou na trupu, ale zhruba patnáct procent na méně viditelných místech, například ve vlasech, na rtech, uších nebo genitáliích. Také se sledováním znamének může podle Arenbergera pomoci mobilní aplikace. Pacienti si svá znaménka v ní pravidelně fotí a sledují jejich změny. Zatím je podle něj ale jenom v placené verzi a má poměrně vysokou falešnou pozitivitu.

Akce Stan proti melanomu se koná po osmnácté. Za tu dobu bylo vyšetřeno 60 tisíc lidí a odhaleno přes osm stovek melanomů.