Silničáři usilují o povolení kácet stromy podél dálnic. Brabec ale nechce dávat „bianco šek“

Události ČT: Kácení stromů v ochranných pásmech dálnic (zdroj: ČT24)

Novou debatu o kácení stromů podél dálnic vyvolala několikahodinová uzavírka dálnice D1, kterou tento týden na celou noc zablokovaly kmeny popadané kvůli větru. Silničáři proto chtějí stromy z ochranného pásma podél dálnic odstranit. Ministerstvo životního prostředí ale plošné kácení odmítá – i kvůli kůrovcové kalamitě. Jak to nakonec bude v praxi, se ukáže zřejmě až za rok. Stromy se totiž kácejí obvykle pouze v období vegetačního klidu, které už ale skončilo.

Dálnice D1 zůstala zablokovaná v noci na pátek. Kmeny bránily průjezdu v obou pruzích směrem na Brno a někde zasahovaly i do opačnému směru. Navíc už během čtvrtka silný vítr na dálnici několik stromů porazil, což omezovalo provoz. Silničáři je dokázali odklidit až po rozednění

Ředitelství silnic a dálnic přitom tvrdí, že situaci předejít nemohli. „To jsou přesně ty stromy, o které usilujeme, aby byly pryč,“ tvrdí mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Jenže silničáři zatím kácet nesmějí. Podobných míst, kde rostou stromy hned vedle projíždějících aut, jsou navíc u českých dálnic spousty.

Ochranné pásmo dálnice má podle zákona sto metrů a silničáři chtějí, aby z něj zmizelo alespoň to nejhorší. Podle Jana Rýdla jsou události z uplynulého týdne dalším argumentem, aby znovu šli a přesvědčovali na odborech životního prostředí a majitele pozemků, ať je nechají stromy vykácet.

S kácením se spálila železniční správa

Pokud by začali s likvidací sami, dostali by se do podobné situace jako Správa železniční dopravní cesty před pěti lety. Došla jí trpělivost se zarůstajícími tratěmi a s odkazem na drážní zákon začala kácet. Ovšem inspektoři jí začali posílat pokuty.

Mimo lesy se totiž smějí kácet bez povolení jen menší stromy, které mají při výšce 130 centimetrů obvod do 80 centimetrů. To odpovídá průměru asi 25 centimetrů. Napětí nakonec tehdy zmírnila až domluva ministrů.

O volnějším režimu teď chtějí jednat i silničáři. S rozsáhlejším kácením ale počítat nemohou. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) je pro rozumnou vstřícnost v případech, kde skutečně hrozí nebezpečí. „Nechceme dát bianco šek na plošné kácení,“ poznamenal s tím, už teď mají tuzemské lesy problém s tím, že v důsledku kůrovcové kalamity mizí desítky milionů stromů.