Rozsah obvinění překvapil i blízké Kaderkovy spolupracovníky, říká šéf sportovní agentury. O další podpoře tenisu jedná

Události, komentáře: Dalibor Bártek a Ondřej Šebek (zdroj: ČT24)

Myslím, že rozsah obvinění překvapil i blízké spolupracovníky Iva Kaderky a předpokládám, že osobní odpovědnost bude vyvozena, prohlásil v pořadu Události, komentáře, předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek v souvislosti s podvody se státními dotacemi v Českém tenisovém svazu. Reportér ČT Dalibor Bártek, který se kauze věnuje, zmínil, že zjištěná trestná činnost a škoda zhruba patnáct milionů korun může být pouze začátkem.

„Policie Iva Kaderku viní z toho, že umožnil, aby se z prostředků státu, který přiděluje tenistům peníze na podporu sportu, peníze ztrácely za služby, které byly buď předražené, anebo dokonce vůbec nebyly provedené,“ vysvětlil Bártek s tím, že služby měl pro ČTS provádět spolek Orel jednota Praha – Balkán, jehož řídicí osobou byl člen dozorčí rady Českého tenisového svazu a blízký spolupracovník Kaderky Vojtěch Flégl.

Dodal, že podle policie spolek a svaz spolupracovaly již od roku 2017. „Bavíme se o letité netransparentní spolupráci,“ podotkl s tím, že je otázkou, jak budou vypadat kontroly za následující roky, protože nyní Národní sportovní agentura kontrolovala pouze rok 2021.

Zmínil, že další rovinou je Kaderkovo chování. „Všichni lidé, kteří se s fungováním pana Kaderky setkali, hovoří o autoritářských sklonech, o jeho přístupu k lidem, kdy odmítá kritiku a pakliže přichází, tak on nejenže ji nepřijímá, ale podle veškerých informací, co máme, tak tvrdě útočí,“ dodal také Bártek.

Podle něj také výbor tenisového svazu nevykonával funkci tak, jak měl, protože členové výkonného výboru se měli starat o to, jak jsou peníze využity. Podotkl, že je tu i rovina Národní sportovní agentury. „Jestliže se už před rokem hovořilo o tom, že se mezi tenisty mohou ztrácet peníze, tak je pochopitelně na těch, kteří ty peníze dávají, aby zjistili co nejdříve, zda se tak stalo, či nikoliv,“ dodal.

Šebek: Předpokládám, že vyvodí osobní zodpovědnost

Šebek naopak ocenil kontrolní orgán Národní sportovní agentury. Zmínil, že kontrola probíhala v poměrně dlouhém časovém úseku, což může být předmětem kritiky, a byla náročná. „Rozhodnutí o výsledku kontroly bylo doručeno zástupci Českého tenisového svazu ještě před policejním zásahem, aniž bychom o něm věděli. Takže tady je to spíše na pochvalu té kontrolní skupiny,“ podotkl.

Zmínil, že jde o velmi závažnou věc a pokud Kaderka nevyvodí osobní odpovědnost, tak předpokládá, že tak učiní členská základna tenisového svazu. „Ale já opravdu nemohu mluvit za ně,“ uvedl s tím, že fungování Českého tenisového svazu je odpovědností členů, kteří volí vedení a schvalují své stanovy. „Je svolána řádná valná hromada a rozsah těch obvinění, myslím, překvapil i mnohé blízké spolupracovníky pana Kaderky,“ dodal.

V souvislosti s obavami o budoucnost českého tenisu zmínil, že je potřeba oddělit pochybení jednotlivců od systému. „Není v ničím zájmu, aby tím byl likvidován jeden z nejúspěšnějších sportů v Česku. Vstoupili jsme do jednání s pověřeným šéfem českého tenisu panem Stočesem a stanovili jsme si milníky v možném pokračování podpory, která by nemusela být přerušená, pokud tenisový svaz učiní určité kroky,“ podotkl a dodal, že by to mělo být nastaveno tak, aby se to nedotklo nejen vrcholových tenistů, ale ani žáků.

Národní sportovní agentura odhalila vážné nedostatky v hospodaření svazu během kontroly za rok 2021. Tu zahájila v listopadu 2022 a oficiálně ji ukončila na začátku března. Po zjištění pochybení, výzvě o navrácení části dotace a zahájení správního řízení pověřila organizaci nápravou. Policie viní z podvodů se státními dotacemi pět lidí, mezi nimiž je i prezident svazu Ivo Kaderka. Ve vazbě je také člen dozorčí rady ČTS Vojtěch Flégl. Oběma hrozí až desetileté vězení, trestnou činnost popírají.