Rotvajleři, kteří těžce zranili dívku, prošli převýchovou. Ona zatím marně hledá psychologa

Události: Příběh dívky napadené psy (zdroj: ČT24)

Dva rotvajleři, kteří loni na Plzeňsku pokousali a těžce zranili desetiletou dívku, prošli úspěšnou převýchovou ve speciálním útulku. Jeden z nich už má dokonce nový domov. Dívka po útoku strávila bezmála půl roku v nemocnici. Zranění se hojí, pomoc psychologa ale stále hledá marně.

Azyl před válkou našly Viktorie a Sofie Bilichenkovy z Charkova na ubytovně v Holýšově. Klidný život ale dlouho netrval. 16. května odvezli záchranáři Sofii rovnou na operační sál. Nedaleko ubytovny ji napadli dva rotvajleři. Za sebou má šest operací.

Jizvy má už dnes zahojené, ale ty na duši zůstaly. Strach ze psů, noční děsy. „Probudí se, pláče, někdy tu stojí s křikem,“ popisuje matka Sofie Viktorie Bilichenková.

Už více než půl roku rodina hledá dětského psychologa, který by dívce mohl pomoct. Stále neúspěšně. I přes trauma, které prožila a stále prožívá, má ale pořád svůj sen. „Chci být veterinářkou, mám moc ráda zvířata kromě psů,“ říká Sofie.

Policie ještě neukončila vyšetřování

Psi, kteří ji pokousali, utekli z nedalekého průmyslového areálu, který hlídali. Jejich majitel od začátku litoval toho, co se stalo. „Hrozně mě to mrzí. Už se to nikdy nesmí stát,“ sdělil loni v květnu bývalý majitel rotvajlerů Karel Lorenc.

Přispěl do dobrovolné sbírky pro Sofii. A rodině nabídl pomoc. „Nechtěli. Nabídli jsme jim i nějaké léčení, pobyty,“ sděluje Lorenc nyní. „Budu čekat na soud,“ vysvětluje Viktorie Bilichenková.

Policie vyšetřování případu ještě neukončila. Majitele psů viní z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. V případě prokázání viny hrozí bývalému majiteli rotvajlerů trest odnětí svobody od šesti měsíců do čtyř let.

Zatímco útočící rotvajlerka už má po odborné převýchově nového pána, Nano na něho stále čeká. Podle majitelky útulku pro rotvajlery oběma psům chyběla výchova a potřebovali socializovat.