Rodiče si letos za letní tábory připlatí. Míst přesto rychle ubývá

Studio 6 Víkend: Obsazenost dětských táborů (zdroj: ČT24)

Pobytové letní tábory v Česku hlásí kapacity naplněné z více než padesáti procent. České televizi to potvrdil předseda Asociace dětské rekreace Miroslav Topinka. Volná místa už podle oslovených pořadatelů zbývají především v druhé polovině prázdnin. Podle organizátorů, které ČT oslovila, si letos rodiče připlatí – průměrná cena se u pobytových táborů pohybuje v rozmezí 3,5 až 5,5 tisíce korun za týden.

Jihočeský Dětský tábor Nežárka pro děti do šestnácti let už má vyprodané dva termíny pobytových týdenních nebo čtrnáctidenních táborů, ve zbývajících třech najdou zájemci poslední volná místa. „Byl bych rád, kdybychom mohli navýšit počet míst, ale bohužel dosahujeme maximální kapacity ubytování,“ říká provozovatel Jiří Hanzal.

Vysoký zájem hlásí i řada dalších pořadatelů, mezi nimi Letní tábor Kalich na Vysočině pro děti do patnácti let. „Jeden termín už máme úplně plný, tři téměř obsazené. Stávající kapacitu dvě stě míst navyšovat nebudeme,“ shrnuje provozovatel Antonín Hubený.

Také v Brně se letním táborům, pobytovým i příměstským, rychle plní místa. „Všechny termíny táborů už jsou zaplněné asi ze 75 procent. Těsně před prázdninami se však navyšuje kapacita pro ty rodiče, kteří své děti registrují na poslední chvíli,“ popisuje programová vedoucí organizace Tábory Brno Karolína Ševelová.

Více volných míst je možné najít u pobytových táborů pro nejmenší, kde organizátoři častěji uvažují o navyšování počtu míst. „Je naplněná původní kapacita deset předškoláků u dvou ze čtyř termínů. To ovšem není problém, protože můžeme navýšit počet dětí na jednom turnusu až na osmdesát,“ uvádí za Veselou společnost pořádající tábory pro předškoláky v Pardubickém kraji Renata Lédlová. „Tábor pořádáme jen v červenci, o srpnové termíny je menší zájem,“ dodává Lédlová.

Harry Potter, Minecraft i Laser game

Řada rodičů i dětí má v oblibě spíše příměstské tábory, a to hlavně kvůli nižší ceně nebo faktu, že děti tráví noc doma. „Naše příměstské tábory jsou plné asi z 95 procent. Hodně lidí jim dává přednost před pobytovými,“ sdělil ředitel Domu dětí a mládeže hlavního města Prahy Libor Bezděk. „Dvaceti dětem dělají dozor dva lektoři. Když s dětmi vyrazí třeba na bazén, opravdu jich větší množství neuhlídají,“ dodává Bezděk.

Kromě příměstských jsou mezi rodiči vyhledávané také tematické tábory. „Nejpopulárnější je tábor Harry Potter. Děti hrají Famfrpál a míchají lektvary. Na táboře se jede podle osnovy prvního dílu knihy. Potom akční tábory, jako Minecraft nebo Laser game. Tyto tábory jsou sportovní a trochu adrenalinové,“ přiblížila programová vedoucí organizace Tábory Brno Karolína Ševelová.

Zdražení i o deset procent

Ceny letních táborů v Česku se meziročně zvýšily. U oslovených organizátorů o pět až deset procent v důsledku zvýšených nákladů. „Ceny jsme nikdy v naší historii nezvyšovali v důsledku zvýšeného zájmu o tábor. Bohužel jsme od minulého roku museli zvýšit cenu o pět procent v důsledku nárůstu cen energií a potravin,“ říká Renata Lédlová z Veselé společnosti.

Z podobných důvodů cenu navyšují i další organizátoři. „Kvůli nákladům jsme meziročně zdražili o deset procent,“ uvádí Lenka Kubišová za Můj první tábor 2024. Průměrná cena oslovených pobytových táborů se pohybuje v rozmezí 3,5 až 5,5 tisíce korun za týden. U příměstských táborů jde o cenu kolem 3,5 tisíce korun.