Nová robotická tělocvična pomáhá pacientům s poškozením mozku

Rehabilitační ústav Brandýs nad Orlicí otevřel robotickou tělocvičnu za více než 16 milionů korun. Poslouží rehabilitaci pacientů se získaným poškozením mozku. Pro ústav je to první krok pro zařazení do rehabilitačního kranioprogramu.

Mezi novým vybavením je robotický rehabilitační přístroj pro bezpečnou mobilizaci neurologických pacientů a pacientů upoutaných na lůžko. Jeho účelem je umožnit včasnou a bezpečnou pohybovou aktivaci, zamezit negativním důsledkům dlouhodobého ležení a urychlit uzdravení. Stál přes čtyři miliony korun.

Na stejné peníze vyšel dynamický chodník s integrovanými tlakovými senzory pro analýzu a nácvik chůze při léčbě poruch chůze při neurologické a ortopedické rehabilitaci. Ústav pořídil také dvě vertikalizační lehátka pro postupný přechod pacientů z lehu přes sed do úplného stoje či přístroj určený především k léčbě inkontinence u žen i mužů v jakémkoli věku.

Přístrojové vybavení ústavu by se mělo ještě rozšířit. „Dovoluji si tvrdit, že po nákupu všech přístrojů, které máme v plánu, budeme mít nejmodernější robotickou tělocvičnu v Česku,“ uvedla ředitelka ústavu Světlana Jeřábková.