Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta na sněmovním výboru pro obranu představila ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Nahradit by měl Jana Berouna, který VZ řídí od roku 2014. Šéfa vojenského zpravodajství jmenuje ministryně obrany se souhlasem vlády, předtím zákon vyžaduje projednání ve sněmovním výboru.

Termín odvolání Berouna a jmenování nového ředitele Černochová neupřesnila, záviset bude podle ní na aktuální bezpečnostní situaci, ale také na dohodě o průběhu předávání agendy mezi starým a novým ředitelem. Berounovi v říjnu zaniká služební poměr vojáka z povolání, jmenování nového ředitele bude podle Černochové uskutečněno před jeho ukončením.

„Jsme připraveni nabídnout panu generálu Berounovi další službu pro tento stát,“ řekla Černochová. Mohlo by podle ní jít o podobný scénář jako pozice velvyslance pro odcházejícího náčelníka generálního štábu Aleše Opatu. Spolu s Berounem Černochová o věci jednala s národním bezpečnostním poradcem Tomášem Pojarem, Beroun bude podle ní nabídky zvažovat.

Bartovský má hodnost brigádní generál, vojákem z povolání je od roku 1994. V roce 2001 nastoupil k Vojenskému obrannému zpravodajství, služba se o čtyři roky později spojila do Vojenského zpravodajství. Ve VZ zastával několik vedoucích funkcí. Byl také na misích v Kosovu a Bosně a Hercegovině. Podle Černochové má Bartovský rozsáhlé znalosti a zkušenosti na úseku obrany, disponuje také požadovanými manažerskými dovednostmi i jazykovými znalostmi, byl také nasazen v zahraničních misích.

Vojenské zpravodajství je jednou ze tří českých tajných služeb, integruje v sobě rozvědnou a kontrarozvědnou činnost. Základním úkolem VZ je získávat, shromažďovat a vyhodnocovat informace důležité pro obranu České republiky.