Potřeba nejmodernějších léků roste. Odborníci vyzývají k prevenci

Události: Zájem o nejmodernější léčbu roste (zdroj: ČT24)

Pacientů, kteří užívají nejmodernější léky ve specializovaných centrech, přibývá. Loni se jimi léčilo přes 120 tisíc lidí, což je o devadesát tisíc víc než v roce 2010. Pojišťovny za ně vydaly přes třicet miliard korun. Jde tak o nejrychleji rostoucí položku v rozpočtu zdravotního systému a do budoucna jejich potřeba ještě poroste.

V jednom ze specializovaných center pomáhá lék pacientům s roztroušenou sklerózou, přičemž jedna jeho dávka může vyjít až na dvě stě tisíc korun a vydrží půl roku. Jde tak o jednu z nejdražších infuzí, kterou pacient může dostat. Vysoce účinné a zároveň velmi drahé léky ale nejsou pro každého. Nasazují je pouze lidem v raném stádiu nemoci, kteří splňují všechna kritéria.

„Ty léky jsou protizánětlivé a působí pouze u pacientů, u kterých jsou zachovány nervové dráhy. Pacienta udržíme v pracovním procesu, může pracovat, platit daně, a tím se kompenzuje ten velký náklad,“ vysvětluje zástupkyně vedoucí RS centra při 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Dana Horáková.

Léčbu podstupuje i Michaela Čejková, která se o tom, že má roztroušenou sklerózu, dozvěděla na vysoké škole. O sedmnáct let později stále pracuje na plný úvazek. „Díky léčbě jsem schopná sportovat v rámci svých možností, dokážu si vyjít na delší procházku na celý den. Není to pro mě větší potíž,“ podotýká Čejková.

Bude potřeba řešit udržitelnost systému

Náklady zdravotních pojišťoven na tyto léky rostou, například Všeobecné zdravotní pojišťovně se v průběhu posledních pěti let zvýšily na dvojnásobek. V blízké době tak bude nutné řešit udržitelnost systému i s ohledem na vstup nových léků na trh.

„Dalších deset patnáct let počítejme s nárůstem počtu pacientů. Jedním z hlavních důvodů růstu je demografické stárnutí populace a pak bohužel i špatný zdravotní stav,“ podotýká ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Odborníci proto vyzývají, aby lidé využívali screeningové programy a obecně dbali na prevenci. Například u rakoviny prsu nebo kůže může včasný záchyt znamenat to, že se pacient centrové léčbě vyhne. U roztroušené sklerózy je zásadní, aby byla nasazená co nejdříve a pacient mohl roky fungovat podobně jako zdravý člověk.