Policisté vyrazili na tisícovku míst v Česku měřit rychlost

Události: Policejní akce Speed Marathon (zdroj: ČT24)

Na více než tisícovce míst na celém území Česka v pátek policisté vyrazili hlídat dodržování nejvyšší povolené rychlosti při akci Speed Marathon. Hlídkovat chtěli ve vytipovaných rizikových lokalitách po celý den. Akce má zvýšit povědomí o důležitosti dodržování rychlostních limitů a přispět k větší bezpečnosti na silnicích, oznámila mluvčí policejního prezidia Hana Rubášová. Seznam míst, kam hlídky zamířily, policie zveřejnila již dříve na svém webu.

„Na základě dopravně bezpečnostních analýz v daném teritoriu a vlastních vytipovaných rizikových lokalit budou policisté provádět v průběhu celého dne měření rychlosti,“ sdělila mluvčí policie.

Na výběru hlídaných úseků se podílela i veřejnost. Lidé mohli do konce března policistům poslat tipy na riziková místa, kde řidiči často porušují předpisy.

Akce Speed Marathon se v podobném rozsahu konala i loni. Přestože policisté stejně jako letos informovali o kontrolách předem a zveřejnili seznam hlídaných úseků, zaznamenali přes 2100 případů překročení rychlostních limitů. Většinu z nich tehdy projednaly hlídky na místě a rozdaly pokuty dohromady za 1,4 milionu korun. Celkem loni při Speed Marathonu policisté odhalili asi 2800 přestupků, kromě vysoké rychlosti také třeba telefonování za jízdy, nepřipoutání řidiče či spolujezdce a jízdu pod vlivem alkoholu nebo drog.

Hodnocení akce

„I když ta akce byla avizovaná dopředu, upozorňovali jsme na to, veřejnost vlastně i měla možnost určovat místa měření, tak to podle prvních čísel vypadá obdobně jako v předešlých letech – přestupků je relativně hodně,“ prohlásil v Událostech, komentářích ředitel služby dopravní policie Michal Hodboď.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v pořadu zmínil, že je příznivcem měření rychlosti při podobných akcích, obzvlášť na nebezpečných místech. „(Nepřiměřená rychlost) patří mezi nejzávažnější příčiny dopravních nehod,“ prohlásil. Až 27 procent nehod končících smrtí je způsobeno právě nepřiměřenou rychlostí, podotkl.

Člen sněmovního podvýboru pro dopravu Martin Kolovratník (ANO) pochválil fakt, že do akce byla zapojena veřejnost. Sám by se dále inspiroval při podobných akcích příkladem Francie. „Když zjistí, kde třeba to snížení rychlosti pomohlo, tak ho tam dají jako trvalé,“ popsal. Může se jednat o retardér nebo třeba trvalý statický radar.

Ředitel služby dopravní policie Michal Hodboď, ministr dopravy Martin Kupka a poslanec Martin Kolovratník v debatě o penzijní reformě a policejním Speed Marathonu (zdroj: ČT24)