Policie navrhla obžalovat tři firmy v další části kauzy Dozimetr

Státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze Adam Borgula obdržel od policie návrh na podání obžaloby tří firem v další části korupční kauzy Dozimetr. Jak vyplývá z dřívějšího zjištění Deníku N, mělo by se jednat o dodavatelské a subdodavatelské společnosti Analogia, Uniprog Solutions a Information Systems Factory Group. Borgula pro Českou televizi uvedl, že o podání obžaloby ještě nerozhodl.

Kauza, která souvisí se zakázkami pražského dopravního podniku, má několik větví. V nich figuruje několik vysoce postavených politiků, v jedné se kauza dotýká Všeobecné zdravotní pojišťovny. Základem Dozimetru je stíhání skupiny kolem podnikatele Michala Redla, o níž policisté tvrdí, že systematicky obsadila klíčové pozice v DPP.

Kriminalisté stíhají v další větvi kauzy od června minulého roku tři firmy. „Aktuálně jsem v této věci obdržel návrh policejního orgánu na podání obžaloby, o němž jsem doposud nerozhodl,“ uvedl státní zástupce Borgula pro ČT.

Tato část kauzy byla na pokyn státního zástupce vyloučena ze společného řízení. Jak upozornil dříve Deník N, v případu vystupují firmy Analogia, Uniprog Solutions a Information Systems Factory Group.

Analogia patří podnikateli Jindřichu Špringlovi, který je stíhaný v hlavní části kauzy za údajnou pomoc při uplácení bývalého člena dozorčí rady dopravního podniku. Podle serveru Lidovky.cz se mu půl roku po policejní razii v kauze Dozimetr podařilo vyhrát zakázku za 45 milionů korun na rekonstrukci LAN sítě a bezpečnostního kamerového systému ve vozovnách Pankrác a Kobylisy a v garážích Řepy. Krátce poté dopravní podnik s firmou podepsal ještě další půlmilionový kontrakt na instalaci držáků v metru.

Společnost Uniprog Solutions s dopravním podnikem podle Deníku N spolupracuje dlouhodobě. V roce 2019 vyhrála zakázku za 300 milionů na podporu a rozvoj vnitřního Dopravního informačního systému. DPP s ní ke smlouvě letos podepsal několik dodatků, například v únoru za 32 milionů korun bez DPH. Do loňského července byl předsedou představenstva firmy slovenský podnikatel Maroš Jančovič, kterého policie v Dozimetru viní z pravidelného odvádění poplatků Redlově skupině a z praní špinavých peněz.

Třetí obviněnou firmu, Information Systems Factory Group, vlastní podle Deníku N společnost Berodio Group, jejímž jediným akcionářem je další stíhaný podnikatel Pavel Dovhomilja. Firma s DPP spolupracovala jako jeden ze subdodavatelů firmy CCA Group, která vyhrála tendr na elektronickou správu řízení investic.

Hlavní část kauzy Dozimetr

Hlavní větev kauzy Dozimetr se týká ovlivňování zakázek v pražském dopravním podniku (DPP). Policie v této části kauzy na konci října 2023 obvinila 11 lidí. Mezi nimi je i někdejší pražský politik Petr Hlubuček nebo podnikatel Michal Redl.

Podle policie organizovaná skupina v čele s podnikatelem Michalem Redlem systematicky obsadila klíčové pozice v pražském dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky. O obžalobě v této větvi Dozimetru státní zástupce Borgula zatím nerozhodl.