Počet skautů v Česku opět vzrostl. Nejvíc přibylo dětí do deseti let, na členství čekají i několik roků

Studio 6: Mluvčí českého skauta Barbora Trojak k oslavám dne skautů (zdroj: ČT24)

V Česku je v současnosti téměř 77 tisíc skautů a skautek. Jejich počet oproti loňsku vzrostl o více než tisícovku. Nejvíc přibylo vlčat a světlušek, tedy dětí ve věku sedm až deset let. Narostl ale i počet dospělých, kteří v oddílech pomáhají jako dobrovolníci. V některých městech se na členství čeká i několik let. A jsou i rodiče, kteří děti registrují hned po jejich narození.

Skautů a skautek v Česku podle mluvčí organizace přibývá soustavně od roku 2006. „Nyní má organizace Junák – český skaut celkem 76 711 členek a členů, tedy o více než tisícovku více než před rokem. Mezi nejčastější nováčky patří kategorie mladších světlušek a vlčat (dětí ve věku 7 až 10 let), kterých přibylo 5 640. Přidávají se ale také dospělí, kteří jako dobrovolníci pomáhají v jednotlivých oddílech – za minulý rok šlo o 444 nových členů,“ uvádí Barbora L. Trojak na webu skaut.cz.

Nejvíc členů má Junák v Jihomoravském kraji, Středočeském kraji a v Praze, nejméně v Karlovarském, Ústeckém a Libereckém. Největší nárůst členské základny zaznamenal kraj Vysočina, Středočeský a Pardubický kraj. V roce 2023 vzniklo podle Barbory Trojak 37 nových skautských oddílů. Nyní jich v Česku funguje přes 2300 sdružených v téměř pětistovce skautských středisek.

Události: Skauti slaví svátek patrona svatého Jiří (zdroj: ČT24)

Registrace už od plen

Kvůli dlouhým čekacím dobám registrují rodiče své děti do skautu velmi brzy. „Zažil jsem, že rodiče registrovali svoje děti už po narození,“ uvedl pro ČT hlavní vedoucí skautského oddílu Záře v Praze 6 Theodor Mikolajek. Má i zkušenost s tím, že dítě na čekací listině překročí maximální věkovou hranici. Pak oddíl nemůže zájemce podle vedoucího přijmout ani v případě, že na něj přijde řada.

Situaci, kdy rodiče svého potomka registrovali hned po narození, pamatuje i vedoucí 107. skautského oddílu Avalon Dalibor Bambas. V jeho oddílu nyní čekají děti na přijetí do věkové kategorie prvňáčků tři roky. „U dětí od jedenácti je čekací doba menší, to už mají děti ale jiné koníčky, takže se jich nakonec přidá podstatně méně,“ řekl Bambas.

Vysoký zájem u malých dětí potvrdila pro ČT i mluvčí Trojak: „Ovlivňují to rodiče, vyrostli ve skautu, mají na to dobré vzpomínky a to samé chtějí pro svoje děti. Skauting je ve společnosti známý, má dobré jméno. Samotná idea má nějakou sílu a přitažlivost. Rodiče chtějí pro děti pohyb, čerstvý vzduch a přátelství na celý život.“

Nedostatek dospělých dobrovolníků

Oslovení se shodují, že čekací doby jsou dlouhé i kvůli nedostatku vedoucích. Andrea Šťastná z pražského 189. oddílu Argiope se setkala s odchody vedoucích kvůli mateřské dovolené, náročnému studiu nebo pracovním povinnostem.

„Na mnoha místech jsou pro nás (skauty) velkou bolestí prostory, je k dispozici třeba jen jedna místnost, když by jich bylo potřeba několik. Opravy a zvyšování těchto kapacit jsou naším velkým tématem,“ popsala Trojak ve středečním Studiu 6. Ubývá podle ní i například lesních tábořišť.

„Podporujeme myšlenku, že člověk se ke skautu může přidat v jakémkoliv věku. I maminky jsou lidé, kteří nám mohou pomáhat a vést schůzky,“ řekla Trojak.

Podle Mikolajka je problém také s motivací vedoucích coby dobrovolníků. Na čekací listině má 156 dětí a v září bude moct přijmout jen sedm. Upozornil také na nedostatek starších skautů, z nichž by mohli noví vedoucí vyrůstat. „Na čekací listině vydrží vždy dost nových členů. Ve vyšším věku ale mají tendenci odpadat,“ uvedl.

V menším městě skautem rychleji

„Pokud má oddíl plno, doporučíme rodičům jiný oddíl, kam dítě mohou přihlásit. Pár českobudějovických oddílů ,čekačku‘ má, není ale delší než rok,“ uvedl vedoucí skautského oddílu v Českých Budějovicích Michal Štrobl.

„Děti se k nám do oddílu vejdou, pouze letos jsme museli odmítnout čtyři předškolní zájemce kvůli kapacitě,“ uvedla Michaela Janovská z oddílu Gayascúta v Plané nad Lužnicí.

V Česku chodí 24. dubna skauti a skautky do školy v krojích, připomínají si Den skautů a svého patrona – svatého Jiřího. Víc ale podle některých vedoucích slaví Den zamyšlení. Ten si jako svátek přátelství připomínají 22. února.

Skautský den ovšem část členů organizace slaví i dobrým skutkem – hromadným darováním krve – například v Praze, Olomouci či Brně. V jihomoravské metropoli se letos do akce zapojilo 55 skautů a skautek včetně osmnácti prvodárců.

Studio 6: Skauti darují krev (zdroj: ČT24)