O jaderné inženýry je zájem. Rodák z Dukovan obor studuje v Jižní Koreji

Události: Český student jaderného inženýrství v Jižní Koreji (zdroj: ČT24)

Česká republika má před sebou stěžejní výzvu při budování nových jaderných zdrojů – zajistit dostatek pracovníků. Společnost ČEZ předpokládá, že jen k provozu nového bloku bude potřeba šest set lidí. Na stavbě se jich pak má vystřídat až pět tisíc. V cizině se výhradně na energii z jádra zaměřuje řada vzdělávacích institucí, obor se rozhodl v Jižní Koreji studovat Čech Marek Kopeček.

Jihokorejskou jadernou elektrárnu Saeul mají na dohled studenti. Univerzitu KINGS specializující se na jaderné inženýrství jich navštěvuje něco málo přes sto. Mezi nimi i rodák z Dukovan Marek Kopeček, který ve městě Ulsan studuje už druhým rokem. Může se stát teprve třetím Čechem, který tam studium dokončí.

„Musel jsem mít dobrý prospěch plus ještě musely být nějaké doporučovací dopisy, ať už od profesorů nebo v rámci nějakého projektu,“ přiblížil student Vysokého učení technického v Brně.

Podmínkou k jeho studiu byla také dobrá znalost angličtiny. O tom, zda na univerzitu vzdálenou deset tisíc kilometrů od jeho bydliště nastoupí, se rozhodovalo čtvrt roku. „Dostal jsem vánoční dárek, že mě sem vybrali,“ popisuje Kopeček.

Studium zadarmo

Roční studium na univerzitě vyjde zhruba na milion a čtyři sta tisíc korun – pro Kopečka je ale zadarmo, stejně jako pro většinu ostatních. Škola má sponzory.

„Jediné, co si tady musíme hradit, je zdravotní pojištění, což je asi dvanáct set korun za měsíc. A pak mobilní tarif, který je tady celkem levný, asi dvě stě korun na měsíc,“ uvedl Kopeček.

„Prakticky žádná platba, téměř sto procent za studenty platíme my. Přijďte bez peněz, ale pod podmínkou, že budete velmi tvrdě studovat,“ požaduje prezident KINGS Ki-Pung Yoo.

Absolventi školy míří do různých oblastí jaderné energetiky. Poptávka po takových profesích se teď v Evropě kvůli výstavbě nových jaderných zdrojů zvýší. Kromě Česka hodlá reaktory stavět třeba sousední Polsko. I tam mohou směřovat další kroky Marka Kopečka.