Novým šéfem Sokola bude Chlumský. Na exstarostku se chystá žaloba

Události ČT: Česká obec sokolská má nové vedení (zdroj: ČT24)

Výbor České obce sokolské (ČOS) zvolil podle očekávání do čela Sokola místostarostu Martina Chlumského, který byl jediným kandidátem. Obec povede do sjezdu v roce 2025. Chlumský už dříve uvedl, že cílem Sokola, i jeho osobním cílem, je nyní obnovit důvěru členské základny i veřejnosti. Chce také zajistit zdárný průběh nadcházejícího všesokolského sletu. Dosavadní starostka Hana Moučková v březnu odstoupila v souvislosti s mnohamilionovým podvodem. U ní a jednatele bude ČOS vymáhat škodu, plánuje se také civilní žaloba.

Chlumský získal 69 ze 75 hlasů přítomných členů výboru, oznámil mluvčí Sokola Radek Smekal. „Vážím si důvěry a funkci starosty přijímám s pokorou. Čas, který mám do konce řádného období, je relativně krátký, ale přesto budu dělat maximum pro dobré jméno Sokola. Základem je důvěra, transparentnost v procesech řízení, důsledná kontrola a otevřená komunikace,“ uvedl nový starosta.

Chlumský je dlouholetým ředitelem sokolské školy. Předtím byl učitelem na gymnáziu a externě působil na katedře tělesné výchovy Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy. Za působení Moučkové byl prvním místostarostou Sokola a od března obec dočasně vede.

„Jsem sokolem od svých osmi let a cvičitelé nás vždycky učili, že se nemáme bát přijímat odpovědnost. Věřím, že mám Sokolu co nabídnout a pomoci se zdárným průběhem nadcházejícího XVII. všesokolského sletu,“ napsal před sjezdem Chlumský.

Aféra asistentky bývalé starostky

Moučková rezignovala na mimořádném březnovém jednání výboru, které se konalo kvůli odhalení bankovního a úvěrového podvodu v ČOS. Podle policie se ho dopustila bývalá asistentka Moučkové, která organizaci podle dosavadních zjištění Sokola připravila asi o 46 milionů korun.

Obec dříve uvedla, že pracovnice spáchala v jejím sídle sebevraždu. Podle policie sice jedna z podezřelých zemřela, ale okruh možných viníků nebyl zatím uzavřen.

Na březnovém jednání výboru rezignoval i další člen předsednictva Jan Boris Uhlíř. Současným jedenácti členům předsednictva ČOS výbor vyslovil důvěru. Na vlastní žádost skončil i ředitel kanceláře ČOS Marek Tesař, jako důvod uvedl chování a postoj k Moučkové.

Členové výboru v sobotu podle Smekala odhlasovali také svolání mimořádného výboru na září. Bude se na něm mimo jiné volit nový jednatel. Josef Těšitel, který funkci zastával, rezignoval v dubnu poté, co ho k odstoupení kvůli kauze vyzvali někteří členové. „Mimořádný výbor už by mohl být seznámen i s výstupy z forenzního auditu, který by měla pro ČOS na základě výběrového řízení provést společnost KPMG,“ uvedl mluvčí.

Výbor dále schválil vyrovnaný rozpočet na letošní rok. Počítá v něm mimo jiné díky škrtům v projektech a rozpočtech jednotlivých odborů i se splacením části škody z bankovního a úvěrového podvodu. Členové zvolili také nového prvního místostarostu, kterým se stal Miroslav Kroc ze Sokola Stupno, a dva další členy předsednictva.

Vymáhání škody a civilní žaloba

Chlumský po svém zvolení oznámil, že ČOS bude vymáhat náhradu škody z bankovního a úvěrového podvodu po Moučkové a Těšiteli. „Musíme postupovat s péčí řádného hospodáře, která nám ukládá, abychom v případě, že organizaci vznikla škoda, tak abychom ji jednoznačně vymáhali,“ prohlásil Chlumský.

Podle něj byly podvodné úvěrové smlouvy podepsány digitálně za použití bankovní identity. „Ta bankovní identita byla obou bývalých statutárních zástupců. Samozřejmě nevím, jestli přímo oni tu bankovní identitu použili při tom podpisu, nicméně na těch smlouvách jsou tyto jejich elektronické podpisy,“ uvedl.

Nově zvolená místostarostka předsednictva Kamila Šrolerová dodala, že Sokol má v plánu podat na bývalé statutární zástupce civilní žaloby. Podle ní však nelze nyní říct, v jakém časovém horizontu. Moučková i Těšitel podle Chlumského o plánovaném kroku sokolské obce již vědí.

V roce 2022 měl Sokol téměř 160 tisíc členů, podobně jako mezi lety 2017 a 2020. Zhruba polovinu z nich tvořily děti a mládež.