Nespokojení zemědělci vyrazili do Jablonce, kde zasedala vláda. Ta chce ulevit jejich hospodaření

Události: Výjezdní zasedání vlády v Jablonci nad Nisou doprovázely protesty (zdroj: ČT24)

Zemědělci budou moci osít neprodukční plochy jetelem či vojtěškou. Snížit by se jim měla také administrativa, žadatelé o platby budou předkládat méně dokladů a zautomatizují se kontroly. Návrh ministra Marka Výborného (KDU-ČSL) přijala vláda na středečním zasedání v Jablonci nad Nisou. Změnit se podle ministerstva mají také podmínky poskytování dotací, aby byly srozumitelnější. Nespokojení zemědělci se s Výborným v Jablonci nad Nisou také potkali.

„Schválili jsme, i na základě evropské dohody, že bude možné zasít víc půdy, ladem jí nezůstane ležet tolik. Logicky tím odpadají i kontroly,“ řekl Výborný po jednání kabinetu. Jde podle něj o třetí jednání vlády za sebou, na kterém ministři měnili podmínky pro hospodaření zemědělců.

Vláda upravila podmínky pro přímé platby a schválila snížení neprodukčních ploch na pět procent. Pro zemědělce to znamená, že ornou půdu, kterou měli původně vyhradit na neprodukční plochy, budou moct osít plodinami vázajícími dusík, například jetelem nebo vojtěškou. Ty jim mohou posloužit jako krmivo nebo k hnojení, a zároveň to pomůže vytvářet biologickou diverzitu. Na přímých platbách mají zemědělci letos dostat podporu 20 miliard korun.

Výjezdní zasedání vlády v Jablonci nad Nisou (zdroj: ČT24)

Dále vláda schválila nařízení související se snižováním administrativní zátěže. Podmínku zapojení žadatele o platbu na dojnice nově splňuje například ekologický chov, kontrola mléčné užitkovosti a další režimy garantující kvalitu produkce mléka. Žadatele nezatíží předkládání dodatečných dokladů, protože kontrola bude automatická, na základě údajů z registrů. Upraví se i podmínky pro poskytování dotací, aby byly srozumitelnější a vůči žadatelům vstřícnější.

Vláda schválila také dotaci, která bude platná až v roce 2025. Jde o podporu udržitelného hospodaření s fosforem a dusíkem a dostanou ji zemědělci při správném a vyváženém způsobu hnojení. Cílem dotace je zabránit přehnojování těmito látkami, nebo naopak omezit degradaci půdy pro nedostatek fosforu. Na dotaci by mělo být vyčleněno 200 milionů korun ročně.

Zemědělcům chybí cashflow

Do Jablonce nad Nisou zamířili i protestující farmáři na traktorech. Předseda regionální agrární rady Libereckého kraje Robert Erlebach během protestu sdělil, že cashflow je nyní pro zemědělce největší problém.

Výborný jim slíbil pomoc právě v tom. Míní, že by mělo pomoci přidání peněz na podporu pro životní pohodu zvířat bezmála na dvojnásobek, zároveň chce ministr prosadit, aby bylo možné vyplatit zálohové platby na dotace. „Nic rychlejšího v tuto chvíli nevymyslíme, pokud se bavíme o přímé podpoře. Ráno jsem o tom měl jednání, myslím, že to může být reálné,“ ujistil.

Podle Erlebacha ale představují zásadní problém ceny obilí. „Je potřeba vymyslet, co s ním, dneska se válí na sýpkách, nejsou schopni to prodat, a když to prodají, tak pod nákladové ceny,“ poukázal.

Zemědělci předali Výbornému memorandum, které o víkendu podepsali čeští, němečtí a polští farmáři. V něm žádají kromě jiného okamžité zablokování dovozu z Ukrajiny a dalších zemí, který považují za nekontrolovaný a bezcelní. Tvrdí, že nesplňuje unijní normy pro výrobu a kvalitu. Považovali by to za krok v řešení problému s přebytečným obilím a jeho cenami.

Do města dorazilo méně traktorů, než se očekávalo

Traktory nespokojených zemědělců se dopoledne shromáždily na parkovišti. Pak se vydaly na několik protestních jízd, poslední okruh vedl k Eurocentru, kde zasedla vláda. Jablonecká radnice v souvislosti s protestními jízdami varovala, že mohou mít vliv na provoz ve městě.

Do města ovšem dorazilo méně traktorů, než se očekávalo. Radnice počítala s desítkami strojů, nakonec jich přijelo dvanáct. Nedorazili třeba lidé z největšího podniku v Libereckém kraji ZOD Brniště. „Zemědělci musí na pole,“ vysvětlil důvody Erlebach.

V Libereckém kraji je to už čtvrtý podobný protest, do něhož se zapojila zemědělská technika. V minulých týdnech se sjeli farmáři do České Lípy, Liberce, demonstrovali také u česko-polského hraničního přechodu v Hrádku nad Nisou.