Nepřijal, že něco nejde, zkrátka našel řešení, vzpomíná na otce Nicholas Winton mladší

Události, komentáře: Nicholas Winton mladší (zdroj: ČT24)

Před druhou světovou válkou zachránil sir Nicholas Winton 669 českých a slovenských dětí převážně židovského původu před smrtí v nacistických táborech. Na svého otce v Událostech, komentářích vzpomenul Nicholas Winton mladší. „On zkrátka našel řešení, a to je pro nás poučení. Často si říkáme, že něco udělat nemůžeme, ale upřímně řečeno, nezkusili jsme to, nebo se nám prostě nechce,“ říká.

Dokumenty o Wintonově činnosti našla jeho manželka Grete až dlouho po válce náhodou na půdě. Veřejnost se o záchraně dozvěděla z obrazovek BBC teprve v roce 1988. „Řekli mu, že má pomoci s obsahem pořadu, který natáčeli. Ani jeho žena si nemyslela, že je to důležité, a nepřišla do studia,“ vzpomíná Nicholas Winton mladší na setkání svého otce s dětmi, které zachránil před smrtí v koncentračních táborech.

„Je mimořádné pomyslet, že můžete s někým tak dlouho žít, a vlastně nevíte nic o minulosti toho člověka,“ dodává. Podle svých slov s otcem v posledních letech čile debatoval o tom, co je v životě důležité.

„Velice se zajímal o svět a dění ve světě, proč se to děje a co by se dalo udělat, aby svět byl lepší. Neustále věřil, že bychom měli sloužit,“ shrnuje. Jeho otec prý nepřijal neochotu nebo to, že systém něco nedovoluje. „On zkrátka našel řešení, a to je pro nás poučení. Často si říkáme, že něco udělat nemůžeme, ale upřímně řečeno, nezkusili jsme to nebo se nám prostě nechce,“ podotýká Nicholas Winton mladší.

Události: Wintonova alej (zdroj: ČT24)

Alej Nicholase Wintona

Činy Nicholase Wintona v Česku bude nově připomínat stromová alej v Račiněvsi na Roudnicku. Její výsadby 28. října se zúčastní právě i Wintonův syn, který ocenil, že připomínkou svého otce může pomoci životnímu prostředí a lidem, kteří jsou vysídleni v důsledku klimatické změny. „Dnešek je malým krokem ke změně,“ řekl.

V čele stromořadí stojí moruše černá. Stromek, který byl vypěstovaný z roubu stromu ze zahrady Wintonových, na počest svému otci a nedávno zesnulé sestře Barbaře zasadil Nicholas Paul Winton se svou rodinou. Sázejících dobrovolníků v pátek dorazilo pět stovek, podle Davida Kopeckého z Nadace Partnerství, která akci organizuje, přijeli lidé z celé země i ze zahraničí.

„Byl výjimečný člověk, rychle pochopil, co se děje a udělal vše, co bylo v jeho silách. Při tom všem zůstal neobyčejně skromný,“ ocenil před výsadbou odkaz Nicholase Wintona premiér Petr Fiala (ODS). Zdůraznil, že i nyní v Evropě umírají děti v důsledku válečného konfliktu. „Vždycky budeme potřebovat nové Nicholase Wintony, lidi, kteří ve správný okamžik udělají, co je potřeba. Právě oni drží na svých ramenou civilizaci a brání ji před krutostí a barbarstvím,“ prohlásil Fiala.

V současnosti vzniká snímek One Life, v němž život sira Nicholase Wintona připomenou Anthony Hopkins či Johnny Flynn. „Vychází z biografie mého otce, kterou napsala moje sestra, tak doufám, že to bude odpovídat pravdě, že to nebude jenom nějaká smyšlenka,“ komentuje připravovaný film Winton mladší.