Nemocnice se připravují na mohutný nárůst počtu pacientů s covidem

Události: Nemocnice se připravují na pacienty s covidem (zdroj: ČT24)

V českých nemocnicích aktuálně leží desítky lidí s těžkým průběhem covidu-19. Počet pacientů s respiračními onemocněními je na vzestupu. Ministerstvo zdravotnictví varuje, že během následujících dvou týdnů bude nemocných opět přibývat. Zřejmě až dvojnásobně.

„My právě očekáváme opravdu nárůst během těch následujících čtrnácti dnů. Je tam poměrně výrazná podhlášenost. Vidíme to na neschopenkách, které nám výrazně rostou,“ prohlásil náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti). Podle ministerstva se začíná zhoršovat epidemiologická situace.

„Od nějakého října až do začátku tohoto týdne bylo do nemocnic s covidem úhrně přijato kolem devíti tisíc osob, což určitě není zanedbatelné číslo,“ upozornil ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR Ladislav Dušek.

Ve Fakultní nemocnici Plzeň je v současnosti jednadvacet pacientů s covidem. Leží na několika různých odděleních, včetně jednotky intenzivní péče. Speciální pavilon pro covidové pacienty už tady nemají.

„Stále se setkáváme s poměrně závažnými průběhy covidu, jsou to zejména neočkovaní, polymorbidní pacienti. Včera nám jedna pacientka zemřela,“ popsal zástupce přednosty na plicní klinice David Havel.

V Domažlické nemocnici momentálně covidové pacienty nemají, ještě na přelomu roku se ale starali o šestnáct. Tedy jen o šest míň než během vrcholu pandemie před dvěma lety.

I přesto, že pacientům s covidem lékaři v nemocnicích podávají účinná antivirotika, lidé starší šedesáti let a pacienti s chronickými onemocněními by podle nich měli těžkým průběhům předcházet očkováním.