Některá města omezí brigády, stěžují si na vyšší náklady

Události v regionech: Města omezují letní brigády (zdroj: ČT24)

Kvůli novele zákoníku práce, podle které se dohody přiblížily klasickému pracovnímu poměru a brigádníci mají nárok na dovolenou nebo příplatky za víkendy a svátky, budou v létě některá města omezovat letní brigády. Znamenalo by to pro ně totiž vyšší náklady a složitější administrativu. Některé provozy se bez brigádníků ale neobejdou a náklady jim vzrostou o desítky procent.

Ještě loni provázeli expozicí Šumavy v Železné Rudě místní studenti. Letos se budou muset návštěvníci environmentálního centra obejít bez výkladu. „Vzhledem k náročnosti a úpravě legislativy, která velmi komplikuje krátkodobé smlouvy, jsme se rozhodli, že v letošním roce je nebudeme přijímat,“ řekl starosta Železné Rudy Filip Smola (nestr.).

Lidé, kteří pracují na dohodu, mají totiž nárok například na placenou dovolenou, nebo nově budou muset dostat písemně a minimálně tři dny předem rozvrh práce. „Buď se ta práce vykonává v jasně daných dnech nebo hodinách, nebo je tam případně odkaz na to, že kdy se práce vykonává, bude doplněno třeba SMS komunikací,“ vysvětlil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Hrady a zámky se v létě bez brigádníků neobejdou. Například ve Velharticích potřebují každý den čtyři sezonní pracovníky. Průvodci si na letní brigádě vydělávají kolem sto padesáti korun na hodinu. Nově budou mít příplatky i za víkendy a svátky. Sezonní pracovníky správa hradu vyplácí z příspěvku na osobní náklady. „Tento příspěvek se letos nezvyšoval, nicméně náklady těmito příplatky a proplácením dovolených se nám zvyšují až někde ke dvaceti procentům,“ spočítal kastelán hradu Velhartice Matěj Mejstřík.

Podle některých personálních agentur v Plzeňském kraji je kvůli tomu letos nabídka letních brigád menší než v předchozích letech. Zároveň ale v některých regionech klesá zájem o sezonní práce. Sportovním areálům v Krušných Horách chybí pracovníci v gastronomii nebo v půjčovnách.