Policisté po razii na tenisovém svazu obvinili pět lidí a pět firem z dotačního podvodu

Události, komentáře: Policejní zásah v tenisovém svazu (zdroj: ČT24)

Deseti obviněními skončil zásah policistů z Národní centrály proti organizovanému zločinu v sídle Českého tenisového svazu. Nejprve podle dozorujícího státního zástupce Ondřeje Trčky obvinili čtyři fyzické a čtyři právnické osoby kvůli dotačnímu podvodu a zjednání výhody v souvislosti se státními dotacemi pro tenisový svaz, později ale žalobce informoval o obvinění další jedné fyzické a jedné právnické osoby. Podle Radiožurnálu se případ týká Vojtěcha Flégla, člena dozorčí rady a blízkého spolupracovníka prezidenta svazu Ivo Kaderky. Radiožurnál a také Deník N uvedly, že je mezi obviněnými i sám Kaderka. Policisté přišli i do Svazu lyžařů a podle webu Seznam Zprávy do Národní sportovní agentury. V lyžařském svazu podle jeho mluvčího nikoho neobvinili.

Úřady zatím neoznámily, kdo jsou obvinění v souvislosti s tenisovými dotacemi. Mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej se nevyjádřil ani k tomu, co policisté vlastně na pražské Štvanici, kde Český tenisový svaz sídlí, dělali. „Mohu pouze sdělit, že náš útvar dnešního dne (úterý, pozn. red.) provádí úkony trestního řízení. Podávání informací má vyhrazeno Vrchní státní zastupitelství v Praze,“ řekl.

Ani státní zástupci ale totožnost obviněných neprozradili. Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová uvedla, že někteří z obviněných jsou zadrženi. „Ve věci probíhají prvotní úkony vyšetřování. Policisté provádějí domovní prohlídky a prohlídky nebytových prostor,“ řekla.

Státní zástupce Trčka upřesnil, že se obvinění týká dotačního podvodu a zjednání výhody. Z této právní kvalifikace vyplývá, že obvinění se podle policie dopustili dotačního podvodu se škodou velkého rozsahu, a to tak, že použili prostředky z dotace na jiný než určený účel.

Při zadání veřejné zakázky pak zajistili některému ze zájemců přednost nebo výhodnější podmínky, a to například jako členové hodnoticí komise. „Právní kvalifikace není u všech obviněných osob identická,“ zmínil státní zástupce Trčka. Za dotační podvod hrozí pět až deset let vězení, za zjednání výhody dva až osm let.

Podle Radiožurnálu a Deníku N jsou stíháni dlouholetý předseda svazu Kaderka, šéf spolku Orel Jednota Praha-Balkán Flégl a také tajemník svazu Jakub Fastr a šéfka svazového ekonomického oddělení Hana Baierová. Artur Janoušek z investigativního týmu Radiožurnálu uvedl, že pátým obviněným je bývalý profesionální tenista Daniel Vacek.

Redaktorka ČT Kateřina Trnková k vyšetřování státních dotací pro Český tenisový svaz (zdroj: ČT24)

Kaderka je také místopředsedou České unie sportu a místopředsedou představenstva společnosti Skiareál Špindlerův Mlýn. Seznam Zprávy přitom upozornily, že policisté přišli také do sídla Svazu lyžařů. Mluvčí lyžařského svazu Tomáš Haisl policejní zásah potvrdil. „Policii ČR jsme poskytli maximální součinnost. Nikdo nebyl obviněn ani zadržen. Více informací v tuto chvíli nemáme, proto v současnosti další komentář k tomuto dávat nemůžeme,“ uvedl. Policie zasahovala i v Národní sportovní agentuře.

Tenisový svaz měl vyplatit desítky milionů spolku, který vede Flégl

ČTS měl podle Radiožurnálu vyplatit desítky milionů korun ze státní dotace spolku Orel Jednota Praha-Balkán, který vede Flégl. Jen za rok 2021 mělo jít o více než 40 milionů korun, což byla takřka třetina celkové dotace, kterou svaz obdržel na podporu svého sportu v Česku. Část peněz určená na pořádání turnajů přitom měla skončit na účtech Fléglových firem.

Flégl je jedním z blízkých spolupracovníků prezidenta svazu Kaderky. Patří ke členům dozorčí rady a Rady ČTS. Peníze určené na pořádání turnajů měl spolek dál vyplácet firmám za jednotlivé služby, přičemž některé z nich měly patřit právě Fléglovi nebo jeho rodinným příslušníkům.

Artur Janoušek z Radiožurnálu podotkl v Událostech, komentářích, že nová kauza naznačuje, že Národní sportovní agentura využívání peněz ve sportu dostatečně nekontroluje. „Její kontrolní činnost je ne úplně důsledná. Nevíme, co přesně NSA kontroluje, na svých webových stránkách má o kontrolní činnosti velmi málo informací. Nevíme, co konkrétně kontroluje, co odhalila za pochybení,“ poukázal. Míní též, že kontroly využití peněz jsou spíše formální.

Státní zástupce Trčka dozoruje i další medializovaný případ sportovních dotací – kauzu někdejšího šéfa českého fotbalu Miroslava Pelty a šéfa České unie sportu (ČUS) Miroslava Jansty. V případu čelí stíhání i Fotbalová asociace ČR a ČUS. Zatím nepravomocný verdikt zprostil obě organizace i Janstu viny, zatímco Peltovi uložil za zmanipulování dotací šest let vězení, peněžitý trest pět milionů korun a pětiletý zákaz činnosti ve statutárních orgánech spolků.