Na schůzce s Bidenem je důležité hlavně to, že se konala, míní diplomaté a komentátoři

Schůzka českého premiéra Petra Fialy (ODS) a amerického prezidenta Joea Bidena v podstatě splnila očekávání, shodli se ve speciálním vysílání ČT24 komentátoři a diplomaté. Setkání podle nich ukazuje, že Američané považují Česko za důležitého partnera. Důležité může být úterní setkání Fialy s republikánským předsedou Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem, na které má premiér možnost posunout dál schválení americké vojenské pomoci Ukrajině.

Fiala ještě před setkáním prohlásil, že česko-americké vztahy jsou vynikající a jeho návštěva je toho důkazem. S Bidenem mimo jiné probral složitou mezinárodní situaci v souvislosti s Ukrajinou a Blízkým východem i ekonomické vztahy mezi Českem a Spojenými státy, které se v poslední době rozvíjejí a je třeba jim dát impuls.

„Důležité je hlavně to, že se konala,“ míní politolog Jiří Pehe o schůzce. Podle něj témata, kterým se státníci věnovali, odpovídají očekávání. Politolog Tomáš Klvaňa má za to, že se Česko i díky této schůzce vrací zpátky na mezinárodní pozici, kterou v posledních asi deseti až patnácti letech poněkud ztratilo. „Vracíme se tam, (...) kam patříme,“ prohlásil.

Reakce po jednání Petra Fialy a Joea Bidena (zdroj: ČT24)

„Největší akcent od prezidenta Bidena dostala česká iniciativa na nákup munice pro Ukrajinu, to jaksi vyzvedl,“ zmínil zase diplomat Michael Žantovský. Fiala podle něj přijel do USA s většími ambicemi než čeští zástupci v minulosti.

Weiss: Boxujeme nad svou kategorií

Zmínění odborníci by považovali za velký úspěch, kdyby se české delegaci podařilo na diplomatické návštěvě ve Spojených státech popostrčit schválení dalšího balíčku vojenské pomoci Ukrajině. Zároveň to ale nepokládají za příliš pravděpodobné. Například Pehe si ale myslí, že pokud by se podařilo získat další pomoc pro Ukrajinu v době blízké po Fialově návštěvě, bylo by těžké českému premiérovi neuznat za tento úspěch část zásluh.

Hosté se ve speciálním vysílání ČT24 shodli na tom, že obsah a závěry jednání obou státníků jsou z drtivé většiny předem domluvené, samotná návštěva v Bílém domě má spíše symbolický charakter. „Ty věci jsou předem připravené, nebývá to tak, že vzniknou během jednání,“ podotkl bývalý diplomat Petr Kolář. Fiala nakonec s Bidenem hovořil asi o dvacet minut déle, než se původně plánovalo.

Kolář vyzdvihl i jednání o ekonomických otázkách. „Je to jeden z těch výrazných posunů, to tak opravdu nedávno nebývalo,“ řekl. Podle něj je sympatické, že se rozvíjí společné projekty v řadě inovativních odvětví.

Návštěva v Bílém domě dokazuje, že Česko „boxuje nad svoji váhovou kategorii“, prohlásil zase komentátor Týdeníku Echo Martin Weiss. Podotkl také, že významná může být i úterní schůzka s republikánským předsedou Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem. „Já jsem na ni zvědavý,“ řekl Weiss.

Vedlejší jednání jsou významnější, míní Topolánek

Bývalý český premiér Mirek Topolánek podobně považuje nadšení z faktu, že schůzka Fialy a Bidena vůbec proběhla, za přehnané. Podle něj by takové setkání mělo být v české diplomacii běžnou, standardní věcí, jakkoli je významné, řekl v pořadu Interview ČT24 ještě před samotným setkáním. „Svědčí to o naší nezralosti, trochu byl řekl takové určité servilnosti,“ myslí si.

Větší význam by podle něj mělo, kdyby přijel Joe Biden do Prahy. Také nepovažuje za šťastné, že Fiala přijíždí do Bílého domu až na konci Bidenova funkčního období. Může to prý vzhledem k možnosti, že nebude Biden v blížících se amerických prezidentských volbách znovu zvolen, omezit to, co mohou obě strany přislíbit a dohodnout. „Myslím si, že to jednání s Joem Bidenem má spíše symbolický, protokolární charakter,“ dodal.

Větší význam prý může mít Fialovo setkání s předsedou Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem, řekl Topolánek. Vyzdvihl také fakt, že v sídle CIA jednali také šéfové českých zpravodajských služeb. „Toto je podle mě docela důležitá diskuze,“ podotkl. S ředitelem CIA Williamem Burnsem mluvil i Fiala.

Bývalý předseda vlády Mirek Topolánek byl hostem v pořadu Interview ČT24 (zdroj: ČT24)