Na D1 přibývají úseky se zákazem předjíždění pro kamiony

Události: ŘSD instaluje na D1 značky se zákazem předjíždění kamionů (zdroj: ČT24)

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začalo instalovat na dálnici D1 značky se zákazem předjíždění pro kamiony, respektive vozidla nad 3,5 tuny. Jde o druhou etapu, která se týká úseků dálnice mezi 21. a 90. kilometrem a mezi 112. a 141. kilometrem. Od června by tak měl tento zákaz na D1 platit na určených místech v rozsahu od 21. kilometru až po 230. kilometr.

„Zákaz platí pro vozidla nad 3,5 tuny. Znamená to, že se netýká pouze kamionů. Vozidla nad 3,5 tuny budou smět předjíždět jen v úsecích, kdy jsou v jednom směru tři pruhy, což platí většinou pro stoupání. Jinak budou muset jet v pomalém pruhu,“ upřesnil mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Od podzimu platí zákaz předjíždění vozidel nad 3,5 tuny od 90. do 112. kilometru a od 141. do 182. kilometru. Už dříve se stejné nařízení začalo týkat úseku mezi 183. kilometrem až po Brno.

Instalace značek na chybějících částech D1, která v sobotu začala, potrvá do konce května. „Cílem není nějaká šikana řidičů. Ale chceme, aby na dálnici, která je důležitou tepnou pro evropskou dopravu, byl plynulý provoz,“ uvedl Rýdl.

Dopravních omezení při instalaci značek se řidiči obávat nemusejí, práce budou probíhat hlavně o víkendech a mimo špičku. „Značky, které jsou na krajnicích, budeme realizovat z odstavného pruhu, takže nesnížíme počet jízdních pruhů. Co se týče značek ve středním dělicím pásu, tak tam bohužel musíme uzavřít rychlý pruh,“ upřesnil jednatel společnosti Zlinmark DZ Lukáš Vonderka.

Pokuta až 5500 korun

Mluvčí policie na Vysočině Dana Čírtková doplnila, že kontrolám dodržování zákazu se věnují policisté z dálničního oddělení Velký Beranov a z oddělení silničního dohledu Krajského ředitelství policie kraje Vysočina, a to jak při běžném výkonu služby, tak při mimořádných akcích zaměřených na dopravní bezpečnost.

„Za porušení lze uložit pokutu až 5500 korun a řidič dostane šest trestných bodů,“ upozornila mluvčí. Od ledna podle jejích slov policisté z dálničního dopravního oddělení ve Velkém Beranově uložili 757 pokut v příkazním řízení za 3,5 milionu korun.

Zákaz předjíždění pro kamiony bude platit také na úsecích dálnice D2, D8 a D11. A to vždy především v okruhu Prahy.