Na Česko doléhá období respiračních chorob. Některé nemocnice už mění režimy návštěv

Události: Česko a respirační onemocnění (zdroj: ČT24)

Respirační onemocnění se v posledních týdnech šíří v Česku rychleji. Mezitýdně případů těchto onemocnění sice mírně ubylo, odborníci ale očekávají, že tenhle trend se otočí. Výrazný nárůst v posledních dnech zaznamenávají zdravotníci u covidu-19 a některé nemocnice kvůli tomu mění režimy návštěv na odděleních. Největší poptávka v lékárnách je stále po penicilinových antibiotikách, stále však chybí v sirupech, a to ačkoliv měla první mimořádná dodávka dorazit do Česka tento týden.

Například v pelhřimovské nemocnici mohou lidé za svými blízkými jen ve výjimečných případech, po dohodě se šéfem oddělení. „Těch chorob bylo velké množství a jednu dobu jsme měli všechna lůžka na interním oddělení obsazená,“ podotýká náměstek ředitele z Nemocnice Pelhřimov Jiří Běhounek. 

A to i kvůli většímu šíření covidu-19, nyní zde lékaři pečují o patnáct pacientů s pozitivním testem. „Jsou to pacienti, kteří jsou starší nebo polymorbidní – tedy, že mají více nemocí, tak jsou ohroženi rizikovějším průběhem,“ podotýká lékař covidového oddělení z pelhřimovské nemocnice Jan Paták.

Nemoci se šíří hlavně mezi dětmi

Respirační onemocnění se aktuálně nejvíc šíří mezi malými dětmi. Podle primářky urgentního příjmu v Motole Jitky Dissou přibývá hlavně případů zápalů plic a laryngitidy. Pro tu je typický štěkavý kašel. Zhoršení obvykle přichází ve večerních hodinách. Děti se dusí při nádechu. „Využíváme účinek studeného vzduchu, kortikoidů, inhalace s adrenalinem,“ vysvětluje Dissou. 

Denně ošetří zhruba deset pacientů se závažnějším průběhem onemocnění dýchacích cest – hospitalizace ale obvykle nutná není. „Pokud má opravdu dýchací problémy, pokud má křeče, poruchu vědomí, pak je vždy namístě volat záchranou službu,“ dodává lékařka.

V případě vyšší teploty a například i zvracení léků na její snížení je podle lékařů vhodné přijet na pohotovost. Jinak stačí počkat do rána a s dítětem zajít k pediatrovi. 

Aktuální respirační infekce
Zdroj: ČT24

Respirační infekce se momentálně nejvíc šíří mezi dětmi do pěti let. Naopak nejmíň zasaženou skupinou jsou lidé nad 65 let. Nejhorší je to na jižní Moravě, kde se blíží k hranici epidemie. 

Pokud jde o covid, pozitivních testů přibývá od začátku listopadu. V pondělí koronavirus zdravotníci potvrdili u skoro 2400 pacientů. To je nejvíce za poslední rok. V českých nemocnicích je přes šest set lidí, ve velmi vážném stavu třicet z nich.

Počet případů akutní respirační infekce na sto tisíc obyvatel
Zdroj: ČT24

Velká poptávka po antibiotikách

Největší poptávka je v lékárnách nyní po lécích proti horečce a penicilinových antibiotikách. Ta v sirupech ale na pultech stále chybí, přestože tento týden měla do Česka dorazit mimořádná dodávka deseti tisíc balení. Nedostatkové jsou teď i léky s betahistinem, antidepresiva nebo některé léky na osteoporózu. 

„Tím, že jsem babička v důchodu, mám času dost, takže mám možnost si ty lékárny oběhat a většinou sehnat to, co potřebujeme,“ podotýká zákaznice v jedné lékárně Miroslava Karalićová. Jiní pacienti ale čas nebo energii nemají. Na emoce, které v nich výpadky léků vyvolávají, už si lékárníci zvykli.

„Někdy to je smutek, někdy, což je také dost špatné, se vám někdo i rozbrečí. (…) Ve finále je možná lepší, když se rozezlí, začne vám nadávat, s tím se dá lépe pracovat,“ podotýká vedoucí lékárnice v lékárně na pražské Budějovické Olga Štefková.  

Mimořádná dodávka ze Španělska už je v Česku

Zatímco v jedné lékárně penicilinové sirupy mohou mít, v jiné jen kousek dál už ne. Podle ministerstva už je mimořádná dodávka ze Španělska v Česku. Část balení čeká na skladech distributorů.

„Něco zabere přebalení a přidání českého příbalového letáku. U těch sirupů, které jsou z mimořádných dovozů, si lékárna musí ten konkrétní sirup objednat a přímo si ho vyžádat u distributora,“ vysvětluje náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček. 

Zatím se lékárny snaží pacienty posílat na pobočky, kde by lék mohli sehnat. Některé nabízí jejich přehled v mobilní aplikaci.