Muži v Česku vydělávají průměrně skoro o osmnáct procent více než ženy

Události: Muži v Česku vydělávají průměrně skoro o osmnáct procent více než ženy (zdroj: ČT24)

Odstraňovat rozdíly mezi příjmy žen a mužů v Česku se příliš nedaří. Podle dat Eurostatu muži vydělávají v průměru skoro o osmnáct procent více než ženy – Česká republika je tak třetí nejhorší mezi zeměmi Evropské unie. Řada firem se proto na tuto oblast snaží zaměřit a rozdíly zmenšovat.

V závodu Lego Production Kladno pracuje zhruba 3300 zaměstnanců, počet žen a mužů je vyrovnaný. Pracovníci jsou potřeba i přes snahu výrobu co nejvíc automatizovat. Podnik podle svých slov cílí na to, aby žádná diskriminace v odměňování nebyla. „My na to dbáme už na začátku, kdy už předem víme, jak chceme pozici ohodnotit a pokud se nám stane, že si – obzvláště ženy – říkají o něco méně, vždycky jdeme na to, co jsme si domluvili předem,“ řekla generální ředitelka továrny Michaela T. Horáková.

Ženy pak podporují i při návratu z rodičovské dovolené – stejně jako další firmy. „Maminky nebo rodiče obecně, kteří se vracejí z rodičovské dovolené, u nás mohou pracovat první rok stoprocentně na homeoffice. Když zjistíme, že nějaká žena má nižší plat než muž na stejné pozici, jednou ročně jí ho vyrovnáme,“ uvedla HR ředitelka a členka představenstva společnosti Allianz Eva Koubíková.

I přesto ženy v Česku podle aktuálních dat pracují v průměru o víc než dva měsíce déle, aby dosáhly na stejnou odměnu jako muži. Největší rozdíly v příjmech jsou u manažerů, ale i u profesí, které zastávají hlavně ženy. „Ženy mají jiné potřeby než muži, potřebují trochu větší flexibilitu, potřebují se odpoledne postarat o děti a pak to třeba můžou dodělat večer,“ upozornila prezidentka organizace Business Professional & Women ČR Lenka Štastná.

Pomoci by mohlo třeba rozšíření zkrácených úvazků, více sdílených pracovních míst nebo práce z domova. Takové formy chce podporovat i Ministerstvo práce a sociálních věcí. „Jedná se například konkrétně od minulého roku o slevu na pojistném, která se týká právě zkrácených úvazků, kde si zaměstnavatelé mohou odečíst z vyměřovacích základů,“ přiblížila hlavní gestorka projektu Rovná odměna Lenka Simerská. Od zavedení této slevy už podle resortu vzniklo téměř třiadvacet tisíc zkrácených úvazků.