Ministerstvo po zatýkání v nemocnicích zastavilo dotace za miliardu. Žalobce zvažuje vazbu pro několik obviněných

Ministerstvo pro místní rozvoj v reakci na pondělní zatčení deseti manažerů v krajských nemocnicích zastavilo financování jejich projektů z evropských dotací. Celkově má jít o podporu ve výši 959 milionů korun, zjistily Seznam Zprávy. Důvodem je podle serveru podezření, že zadržení šéfové zdravotnických zařízení byli součástí organizované zločinecké skupiny a že brali úplatky za přidělení konkrétních veřejných zakázek. Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO) v pondělí uvedl, že jde o podezření z korupce při nákupu zdravotnického materiálu pro nemocnice. Vyšetřování pokračuje výslechy. Mluvčí úřadu Paula Telová Alvesová informovala, že státní zástupce zvažuje návrh na vazbu pro některé z deseti obviněných. Pro kolik lidí by mohl žalobce vazbu navrhnout, ale neupřesnila.

Národní centrála organizovaného zločinu (NCOZ) zasahovala mimo jiné v sídle Krajské zdravotní v Ústí nad Labem a v Nemocnici Jihlava.

„Hned, jak jsme obdrželi informace o zásahu, zastavili jsme financování projektů Krajské zdravotní a jihlavské nemocnice z evropských zdrojů,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Veronika Hešíková. Podle resortu jde o preventivní krok.

Celkově jde o patnáct projektů. Hešíková následně řekla, že korupční kauza nemusí být nutně spojena se všemi projekty. Resort podporu zastavil plošně do doby, dokud nebude mít od NCOZ konkrétní informace o tom, jakých z nich se korupční kauza mohla dotknout.

Krajská zdravotní v současnosti dokončuje stavby pavilonů v ústecké Masarykově nemocnici, děčínské a chomutovské nemocnici. V případě ústecké nemocnice čerpá z evropských zdrojů půl miliardy a v případě děčínské a chomutovské po 150 milionech korun. Informaci, kterých projektů by se zastavení dotací mělo týkat, předseda představenstva Krajské zdravotní Ondřej Štěrba zatím nemá.

„Řadu přístrojů a stavebních etap máme finančně vypořádáno. Budeme rekapitulovat, jaké finance bychom měli dostat. Chápu rozhodnutí ministerstva pro místní rozvoj, naší povinností je bojovat za Krajskou zdravotní tak, aby možná finanční ztráta byla co nejmenší,“ řekl. Představenstvo Krajské zdravotní bude o následcích tohoto kroku jednat ve středu.

Také jihlavská nemocnice zatím nedostala podle mluvčí od resortu žádné oficiální informace o pozastaveném financování. Hejtmanův náměstek pro zdravotnictví Vladimír Novotný (SOCDEM) předpokládá, že je to jen preventivní opatření. „Které dělají, aniž by asi věděli, co a jak. Nepředpokládám, že by to bylo kvůli tomu, že by proběhly špatně nějaké zakázky. To opravdu nepředpokládám,“ řekl Novotný.

Deset obviněných

Prohlídek provedla NCOZ 36 v jedenácti městech v Česku, v domácnostech a kancelářích podezřelých a ve dvou patřících vedení nemocnic. Kvůli podezření z korupce policisté zadrželi celkem deset lidí. Podle serveru Seznam Zprávy byl mezi nimi třeba dnes už bývalý ředitel Krajské zdravotní Petr Malý a jeho obchodní náměstek Pavel Voral nebo šéf jihlavské nemocnice Lukáš Velev. Dále jde o zástupce firem, které do nemocnic dodávaly techniku a další zdravotnické pomůcky, dodal server.

„Deset podezřelých bylo formálně obviněno a evropský pověřený žalobce, který má na starosti vyšetřování, zvažuje podání žádosti o vzetí některých z nich do vazby,“ sdělila mluvčí Úřadu evropského veřejného žalobce. Podle dřívějších informací EPPO jsou mezi obviněnými generální ředitel a manažeři zadavatele a také ředitelé dodavatelů zdravotnické techniky.

EPPO se případu ujal, protože dodávka části lékařského vybavení pro nemocnice byla spolufinancována Evropským fondem pro regionální rozvoj v rámci programu „Pomoc při obnově soudržnosti a území Evropy“ (REACT-EU). Škoda, kterou podezřelí z korupce způsobili rozpočtu EU při nákupu materiálu pro nemocnice a kterou policie dosud zdokumentovala, činí podle vyšetřovatelů skoro milion eur, tedy asi 25 milionů korun. Úřad ale upozornil, že vyšetřování i nadále pokračuje a škoda může být vyšší.

Telová Alvesová neuvedla, jaký soud by se případnými návrhy mohl zabývat, podle ní by ale návrhy řešil ve středu. Podle informací ČT by o vazbě na zadržené mohl pravděpodobně rozhodovat soud pro Prahu 9.

Redaktor ČT Ivo Brániš komentuje kauzu Krajské zdravotní (zdroj: ČT24)

Podle EPPO jde o zločineckou organizaci, která působí nejméně od roku 2022 a byla vytvořena se záměrem systematicky manipulovat s veřejnými zakázkami na zdravotnické potřeby pro nemocnice ve prospěch předem vybraných dodavatelů a v některých případech zajistit zdravotnické vybavení bez zahájení zadávacího řízení.

Úřad evropského veřejného žalobce v pondělí uvedl, že mezi zdravotnické vybavení, kterého se věc týká, patřily operační stoly, zařízení pro laparoskopické a artroskopické operace, endoskopy, defibrilátory, chirurgické vrtačky a ventilátory. Předem určení dodavatelé měli podle vyšetřování možnost podílet se na vytváření zadávací podmínek v systému řízení veřejných zakázek ještě před jejich vyhlášením. Zakázky tak byly vytvořeny na míru daným dodavatelům.

Kraj Vysočina zatím neřeší odvolání ředitele jihlavské nemocnice

Zatímco představenstvo Krajské zdravotní v Ústí nad Labem ředitele Malého z funkce ještě v den zásahu odvolalo, hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS a STO) v úterý oznámil, že krajská rada se zatím šéfa Nemocnice Jihlava Lukáše Veleva nechystá odvolat. To, že je mezi lidmi, které policie v pondělí zadržela, hejtman přímo nepotvrdil. „Zatím jsme tu záležitost (odvolání) řešili jen teoreticky, počkáme. Máme tam nějaké období, kdy může policie kohokoli zadržet na nějaké období. Předpokládáme, že to 48 hodin nějakým způsobem vyřeší a pak předpokládáme, že rozhodne dozorový orgán nebo státní zastupitelství o tom, jaké opatření bude učiněno,“ řekl Schrek.

Vedením nemocnice jsou kvůli nepřítomnosti ředitele Veleva, který je v čele nemocnice od roku 2010, pověřeni jeho náměstci.

Zadržení podle hejtmana důvodem k odvolání není. „To se může stát komukoli z nás,“ podotkl s tím, že další kroky kraje, který je zřizovatelem jihlavské nemocnice, nechce předjímat. Pokud by ale došlo i k obvinění, byl to podle něj už vážný důvod Velevův případný konec řešit. Až na základě informací od policie bude kraj také rozhodovat o mimořádné kontrole v nemocnici. „Vlastně ani nevíme, v čem problém v tuto chvíli tkví, takže ani nevíme, na co bychom se měli zaměřit,“ řekl Schrek. Běžná plánovaná finanční kontrola se v nemocnici konala naposledy v roce 2022.

Zásah NCOZ trval podle mluvčí Nemocnice Jihlava Moniky Zachrlové v pondělí přibližně od šesté ráno do pozdních večerních hodin. Pro pacienty fungovala nemocnice během zásahu policie bez omezení. „Pouze nebylo možné dostat se na ředitelství. Teď už se v něm pracuje normálně,“ popsala Zachrlová.

Krajská zdravotní bude revidovat všechny veřejné zakázky

Ani pacientů v nemocnicích v Ústeckém kraji se pondělní akce nijak nedotkla, omezení pocítili zaměstnanci v administrativní budově Krajské zdravotní v Ústí nad Labem. Ta byla po celý den nepřístupná. V úterý se již všichni mohli vrátit ke své práci, řekla mluvčí společnosti Petra Roubíčková.

Funkce se ujala nová ředitelka Taťána Soharová, která nastoupila po odvolaném řediteli Petrovi Malém. Představenstvo Krajské zdravotní informovalo o situaci a změnách ve vedení ředitele nemocnic, které společnost zřizuje. Krajská zdravotní jich zřizuje sedm, a to v Děčíně, Ústí nad Labem, Teplicích, Mostě, Chomutově, Rumburku a Litoměřicích.

Soharová pro ČT uvedla, že Krajská zdravotní v souvislosti s kauzou zadržených manažerů zdravotnických zařízení bude revidovat všechny veřejné zakázky, které vypsala v poslední době. Redaktor ČT Ivo Brániš doplnil, že Soharová dostala za úkol společnost stabilizovat.

Redaktorka ČT Blanka Poulová, která sleduje dění v jihlavské nemocnici, uvedla, že pokud bude ředitel zařízení obviněn, plánuje kraj jakožto zřizovatel mimořádné kontroly. „My ty kontroly plánujeme na veřejné zakázky a na jiné hospodaření v nemocnicích. A teď uvidíme podle toho, které zakázky to budou, protože nevíme, o které se jedná, tak provedeme mimořádnou kontrolu,“ řekl náměstek Novotný.

Redaktorka ČT Blanka Poulová komentuje vyšetřování možné korupce v českých nemocnicích (zdroj: ČT24)