Lidé se vracejí k pevným palivům. Kamna se stávají nedostatkovým zbožím, kominíci nestíhají

Lidé se vracejí k pevným palivům. Kamna se stávají nedostatkovým zbožím, kominíci nestíhají (zdroj: ČT24)

Zájem lidí o kamna a krby je na prahu letošní topné sezony až čtyřikrát vyšší než v předchozích letech. Podle Cechu kamnářů je to hlavně kvůli vysokým cenám energií. Lidé podle nich vyhledávají levnější a stabilnější alternativu v podobě pevných paliv. Podle kamnářů je topení dřevem ve srovnání se současnými průměrnými cenami elektřiny až čtyřikrát levnější.

Minulý rok na podzim si Drahomír Hák s manželkou pořídili dům v Zaječí na Břeclavsku. Dřív byl vytápěný elektřinou, teď se rozhodli pro změnu a pořídili si teplovodní krbovou vložku na dřevo. Vytopí s ní celý dům. „Ceny všeho šly nahoru, tak že je to samozřejmé. Tady si  navíc člověk sedne a je to příjemný pohled na ten oheň,“ vysvětlil Drahomír Hák.

Výrobci nestíhají kamna vyrábět

Zakázek má brněnská kamnářská firma asi čtyřikrát víc než loni. „Evidujeme opravdu extrémní nárůst rekonstrukcí komínů, starších domů, který nějaký komín mají, a je potřeba ho vyfrézovat, vyvložkovat. Nebo když mají lidé novostavbu, postavený komín pět až deset let a chtějí si dodělat – pořídit kamna nebo krb,“ řekl kamnář Jaroslav Koutný.

Důvodem je nejistota na trhu a vysoké ceny energií. Lidé se tak vrací k pevným palivům. Zájem je velký, kamen ale málo. „Výrobci prostě nestíhají vyrábět. Materiál je, ale je drahý. Firmy mají plné výrobní kapacity, protože poptávka je opravdu extrémní,“ poznamenal Koutný.

Kontrola komínů se nesmí podcenit

Topení pevnými palivy přináší také další povinnosti, například častější kontroly a čištění komína. I kominíci tak mají se začátkem sezony plné ruce práce. „Lidé začínají uvažovat o zřizování topidla na pevná paliva a tím pádem mají starost nechat si prohlédnout komín, jestli ho budou moci použít. Zpravidla jsou ty komíny už zastaralé,“ vysvětlil kominík Vítězslav Drahoš.

Hasiči radí pravidelnou kontrolu nepodcenit, nevyčištěný komín totiž znamená vyšší riziko požáru. Na jižní Moravě takových případů loni řešili 86. Kromě požárů hrozí majitelům také neproplacení škody pojišťovnou a pokuta za porušení zákonem daných pravidel. 

Za spalování nekvalitního paliva hrozí pokuta

Podle zákona je možné spalovat pouze určitá paliva. Zakázané je hnědé uhlí určené pro elektrárny, lignit, uhelný kal a takzvané proplástky, tedy jílovcové horniny z uhelných slojí. Ze zákona vyplývá i povinnost omezovat znečištění ovzduší.

Nedodržování stanovených pravidel kontrolují od roku 2017 úředníci měst a obcí. A to většinou na základě podnětů od lidí. Úřad následně písemně vyzve majitele kotle k nápravě. Pokud se stížnost v jednom roce opakuje, úředníci mají možnost kotel zkontrolovat. V takovém případě je majitel musí pustit do domu. Pokud se spalování nekvalitního paliva prokáže, hrozí majiteli kotle pokuta až padesát tisíc korun.