Lidé s fotovoltaikou snížili podle analýzy odběr ze sítě až o desítky procent

Události: Kolik ušetří lidé fotovoltaikou (zdroj: ČT24)

Před pořízením fotovoltaiky nebo tepelného čerpadla si lidé nejčastěji kladou otázku: kolik se těmito technologiemi dá ušetřit? Jedna z energetických společností analyzovala spotřebu bezmála dvou a půl tisíce svých zákazníků. Výsledkem je, že se střešními panely lidé nejčastěji snížili odběr ze sítě o dvacet až čtyřicet procent.

Solární elektrárnu i tepelné čerpadlo se Tomáš Koníček s rodinou rozhodli nainstalovat loni. Hlavním cílem bylo ušetřit a zároveň se vyhnout práci s uhlím a dřevem. „Fotovoltaika nás vyšla zhruba na čtyři sta tisíc, ale čerpali jsme dotaci,“ uvedl Koníček.

Dotace pokryla zhruba polovinu ceny. Dalších čtyři sta tisíc zaplatil Koníček za čerpadlo. Počítá, že návratnost obou investic bude do pěti let. První úspory pozoruje už teď. „Vím, že minulý rok jsme protopili 120 tisíc za uhlí, a teď s tepelným čerpadlem jsme na polovině, takže na šedesáti tisících,“ podotýká Koníček.

Podle aktuálního průzkumu pořízením tepelného čerpadla nebo solární elektrárny sníží spotřebu téměř devadesát procent domácností. „Přes šedesát procent lidí, kteří se rozhodli investovat do tepelného čerpadla a kterým nahrazovali původní vytápění elektrické, tak dokázalo ušetřit přes čtyřicet procent,“ uvedla mluvčí ČEZ Alice Horáková.

Zájem o tyto technologie rapidně stoupl

U fotovoltaiky pak byla téměř třetina lidí schopná snížit spotřebu elektřiny o dvacet až čtyřicet procent. Čtvrtina domácností pak dokonce o více než čtyřicet procent. Zájem o technologie rapidně stoupl. „V posledních letech je zájem obrovský. Důvodem je s velkou pravděpodobností to, že došlo k výraznému zvýšení cen na velkoobchodním trhu,“ podotýká mluvčí Pražské energetiky Karel Hanzelka.

Kdy se ale investice vrátí, je různé. Třeba u fotovoltaiky je klíčové zvolit optimální velikost elektrárny vzhledem ke spotřebě domácnosti. „I když cena elektřiny na trhu klesá, tak díky podpoře v rámci Nové zelené úsporám se návratnost pohybuje od šesti a více let,“ uvedl programový ředitel Svazu moderní energetiky a poradce ministra životního prostředí Martin Sedlák.

U tepelného čerpadla může být návratnost rychlejší. Vzít v potaz se musí i životnost zařízení – ta se u panelů pohybuje i v řádech nižších desítek let, u čerpadla je zpravidla nižší.