Janoušek u soudu požaduje další peníze kvůli stíhání v kauze Chambon

Obvodní soud pro Prahu 2 se v pondělí začal zabývat sporem lobbisty Romana Janouška se státem o odškodnění kvůli stíhání v kauze úhrad pro společnost Chambon. Janoušek požadoval zhruba 155 milionů korun jako náhradu škody za ušlý zisk či za peníze vynaložené na obhajobu. Ministerstvo spravedlnosti mu v prosinci minulého roku za nezákonné stíhání přiznalo 736 tisíc korun a omluvu. Dalších peněz se lobbista domáhá soudně.

Janoušek se pondělního jednání neúčastnil. Jeho právní zástupce Michal Sečány u soudu uvedl, že jeho klientovi vznikla značná škoda tím, že mu policisté zajistili v roce 2013 majetek a uvolnili ho až loni. Zabavili mu například zlaté cihly či zablokovali peníze na účtu a cenné papíry.

Pokud by lobbista zajištěnou finanční částku, zhruba 55 milionů korun, investoval do českých společností, jak to plánoval, získal by tím podle právníka téměř 86 milionů korun. Další peníze požaduje muž jako náhradu za úroky či inflaci.

Soudce Petr Navrátil Janouškovi uložil, aby své nároky do příštího jednání doložil. Jeho právní zástupce má také přesně sepsat, za jaké právní úkony nárokuje peníze vynaložené za obhájce. Jednání soudce odročil na 17. června.

Obžalované v kauze soud osvobodil

Janoušek byl spolu s dalšími lidmi souzen kvůli podezření, že vylákali od zdravotních pojišťoven přes 239 milionů korun a dalších 77 milionů korun se získat snažili. Stíhán byl od roku 2017. Podle soudů se ale neprokázalo, že by společnost Chambon před pojišťovnami cokoli zakrývala. Loni v únoru proto lobbistu i všechny ostatní odvolací senát pravomocně osvobodil. Všichni obžalovaní vinu od počátku odmítali.

Kvůli případu se odškodnění domáhá také Janouškův spoluobžalovaný Luboš Pašek. Dlouholetý obchodní partner lobbisty chce po státu přes 76 milionů korun. Ministerstvo mu přiznalo 805 tisíc korun. Jeho další nároky bude soud řešit v červnu.

Janoušek v prosinci 2022 opustil vězení, kde si odpykal zhruba polovinu ze trestu čtyř a půl roku vězení za nehodu způsobenou úmyslně a pod vlivem alkoholu. Soud mu stanovil sedmiletou zkušební dobu.