Hrad měl doplnit nesouhlas ANO se zápisem, míní Havlíček. Podle Bendy jde o divadlo

Události, komentáře: Karel Havlíček a Marek Benda o problémech mezi vládou a opozicí (zdroj: ČT24)

Nezažil jsem za třicet let to, aby se vypustil zápis, se kterým strana nesouhlasí, prohlásil místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO) v souvislosti se schůzkou na Hradě týkající se penzijní reformy. Zmínil, že chápe, že byl zápis zveřejněn, ale vadí mu, že tam nebyl dopsán nesouhlas hnutí. Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda zmínil, že hnutí ANO jen předvádí „divadélko“ před volbami. Podotkl také, že současná situace ukazuje, že jde o hnutí jednoho muže – Andreje Babiše.

Havlíček zmínil, že chápe, že někdo jejich vyjádření třeba jinak interpretuje, stejně chápe i zveřejnění zápisu, ale nechápe, že Hrad poté nedopsal poznámku, že se zápisem hnutí ANO nesouhlasí.

„Vyjádříme se a někdo má jinou interpretaci, čemuž rozumím, v nějaké situaci si to někdo může vyložit jinak. Poté nám pošle zápis a my jej znegujeme hned samý den, (...) a přijde nám odpověď Pražského hradu, že se nic neděje, že to je interní materiál, že osobně vysvětlíme, co kdo tím chtěl říct. Načež několik dnů nato je materiál puštěn ven. (...) Jak to, že k tomu nedodá, že s tím protistrana nesouhlasí? Já jsem nezažil za třicet let, že by se vypustil zápis, se kterým druhá strana nesouhlasí,“ uvedl Havlíček.

Benda podotkl, že to, co hnutí ANO předvádí, jsou pouze mimikry, které ukazují na skutečnost, že ANO je hnutím jednoho muže, „který rozhoduje o všem a rozhodne v tu vteřinu, kdy se mu to z nějakých důvodů, většinou strategicko-volebních zdá výhodné“. „Pořád si budeme hrát, jestli se někde něco řeklo, nebo neřeklo. Prostě se Andrej Babiš vrátil z dovolené a řekl: ‚Mně se to nehodí, blíží se volby. Poškodilo by nás to ve volebních průzkumech a já vás všechny vyjednavače obětuji.‘ Vy jste na to přistoupili a já se divím, že na to přistupujete, ale je to asi vaše vnitřní strategie.“

Havlíček opáčil, že s Babišem se neviděl několik dní. „Považuji vás za seriózního člověka, který dostává reporty. Přece jste musel vidět, že jsme to okamžitě po té tiskové konferenci negovali. Jak můžete říct, že jsme změnili názor až po pěti dnech, když jsme to interpretovali jinak než pan prezident okamžitě poté?“ poukázal Havlíček.

Benda zmínil, že vláda byla ochotná se o situaci bavit, „ale nemůže to být tak, že celá česká politika se bude řídit jenom podle toho, co pan Babiš potřebuje dát na svůj Twitter“.

Havlíček dodal, že jednání o strategických zájmech nikam nevedou, protože vláda o návrhy nestojí. Zopakoval také, že premiér Petr Fiala (ODS) řekl, že návrh na reformu penzí prosadí na sílu i bez opozice. „Myslíte si, že brát si někoho jako partnera na jednání a současně říkat, že to prosadíte na sílu, je fér?“ tázal se Havlíček.

Benda zmínil, že kabinet s opozicí koncepčně řeší celou řadu strategických věcí, od smlouvy s USA, přes problematiku Ukrajiny a Izraele či Green Deal nebo normu Euro 7 a často jde o konsensus napříč politickým spektrem. „Bavíme se o strategických věcech a vy teď předvádíte divadélko, abyste zakryli trapas, který se odehrál na Hradě. Tak si to řekněme, za měsíc jsou volby, nedá se nic dělat, přežiju měsíc, kdy se s opozicí jednat nebude,“ podotkl Benda.

V souvislosti s výrokem premiéra Fialy řekl, že nikdo, kdo má sněmovní většinu, nechodí na jednání s tím, že má opozice právo veta. „Snažíme se ale najít nějaký konsensus, aby to nebylo jako minule, když jste poprvé nastoupili do vlády, že jste nesmyslně zrušili druhý pilíř,“ dodal Benda.

Aleš Juchelka: Došlo k dezinterpretaci

Poslanec hnutí ANO Aleš Juchelka v Interview ČT24 uvedl, že „došlo k dezinterpretaci toho, co se na Hradě stalo“. „To se může stát, že mluvíme a každý slyší něco jiného,“ podotýká.

Zmínil také, že schůzka měla hodinu a čtvrt a pouze patnáct minut bylo věnováno bodu zvyšování věku odchodu do důchodu. „Já sám nevím a není mi jasné, proč tady k tomu došlo,“ podotkl s tím, že situace se dostala do fáze, že je to nyní „zaseknuté v blocích“.

Interview ČT24: Aleš Juchelka (ANO) (zdroj: ČT24)

„My nic proti panu prezidentovi nemáme, my jsme mu dokonce v obšírném dopise nabídli, že mu individuálně vysvětlíme naše kroky, proč k tomuto došlo,“ podotkl Juchelka s tím, že se Hrad chová dětinsky.

Prezident Petr Pavel v pondělí na sociální síti X zveřejnil fotografii z pondělního jednání s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) o důchodové reformě, na kterých jsou patrné prázdné židle, které byly připravené pro zástupce hnutí ANO.

„My jsme to jednání odmítli, vysvětlili jsme, proč jsme ho odmítli, nabídli jsme, že individuálně vysvětlíme naše argumenty. Poté, když jsme to odmítli a bylo jasné, že na Hrad nepřijdeme, tak je dětinské fotit prázdné židle, dávat to na sociální sítě a ještě navíc zveřejnit interní zápis, o kterém se řeklo, že se prostě zveřejňovat nebude,“ podotkl Juchelka. Zopakoval, že hnutí zápis neodsouhlasilo.

Prezidentova kancelář zveřejnila zápis z jednání o důchodové reformě na Hradě, podle nějž ANO nezpochybnilo nutnost zvyšovat věk odchodu do penze. Toto hnutí ale tvrdí, že zápis nebyl autorizovaný a že se zvyšováním nesouhlasilo. Zápis zhotovil Vladimír Bezděk, prezidentův poradce pro důchodovou reformu. Podle Juchelky Bezděk situaci „špatně pochopil a zapsal to do zápisu“. „Vždycky je ten zápis relevantní, pokud ho odsouhlasí všichni zúčastnění, kteří tam byli – to znamená my, pan ministr Jurečka a samozřejmě kancelář Hradu. Tady toto se ale nestalo,“ uvedl Juchelka.

Zápis reflektuje to, jak debata proběhla.

Připomínka hnutí ANO, respektive změna názoru na zvyšování důchodového věku, měla být řešena úvodem jednání 22. dubna. Nejde totiž o připomínku k obsahu jednání z 28. března, ale o změnu názoru po 28. březnu. Na toto jednání zástupci hnutí ANO odmítli přijít.

Zápis měl být původně opravdu interní dokument, nicméně jak ve dnech následujících po 28. březnu zástupci ANO začali obsahově měnit společnou dohodnutou komunikaci (viz tisková konference z 28. března po jednání na Hradě), začaly na zápis padat žádosti o zveřejnění na základě zákona č. 106.

Proto Kancelář prezidenta zápis zveřejnit musela a v rámci transparentnosti došlo ke zveřejnění všech dalších dokumentů, které vyplývaly z jednání z 28. března.

Ve středečních Událostech, komentářích také poslankyně ANO Margita Balaštíková mluvila i o špatném přenosu zvuku. „Já jsem byla na jednání, kde hovořila paní (Alena) Schillerová a pan (Karel) Havlíček, kde bylo sděleno, že velmi špatně slyšeli – že tam byl špatný přenos zvuku. Ani neslyšela, co se vlastně prezentuje,“ uvedla.

Juchelka v této souvislosti zmínil, že o tom nic neví. „Nevím, (špatná akustika, pozn. red.) pravděpodobně roli nehrála, možná hrála. Podle mě se třeba soustředili na něco jiného. (...) Já jsem na té tiskové konferenci nebyl. Byl jsem na Hradě a tam jsem slyšel výborně,“ uvedl.

Podobně se vyjádřil i Havlíček v Událostech, komentářích. „Protože tam paní Balaštíková nebyla, neměli jsme možnost to s ní komunikovat, tak to řekla nešťastně, to je pravda,“ uvedl.