Firma chtěla bez povolení vyvézt do Pákistánu vrtné hlavice, soud jí uložil podmínku

Krajský soud v Brně v případu turnovské společnosti NRB - New Rock Bits uložil podmíněný trest. Firma chtěla vyvézt do Pákistánu bez povolení vrtné hlavice, které spadají do zboží takzvaného dvojího užití, šlo by je totiž použít i při výrobě jaderných zbraní. Firmu soud potrestal propadnutím věci, o dotyčné vrtné hlavice tak přišla, podmíněný trest soud uložil jednatelce ruského původu Irině Iščukové. Žena dříve vinu popřela, za pokus zločinu porušení předpisů o kontrole vývozu zboží a technologií dvojího užití jí hrozilo až osm let vězení. Rozhodnutí není pravomocné, obhájce ženy i zmocněnec firmy se odvolali.

Firma se do Pákistánu dvakrát pokusila vyvézt 184 vrtných hlavic. Po prvním pokusu v roce 2018 úřady společnost NRB upozornily na to, že export takového materiálu z Evropské unie není možný bez povolení. Přesto se firma vrtné hlavice pokusila v roce 2019 vyvézt znovu přes slovinský Koper. To už obvinění podle žalobce věděli, že bez platného povolení je vývoz takového zboží nemožný. Soud se zabýval právě tímto druhým pokusem.

„Je zřejmé, že druhý pokus o vývoz byl realizován v rozporu s tím, k čemu firmu vyzvaly příslušné orgány,“ uvedl předseda senátu Roman Kafka. Řekl, že právě obžalovaná za firmu jednala a že podle soudu byla tou osobou, která se zaviněným jednáním podílela na tomto nelegálním pokusu o vývoz. Čin předseda senátu označil za společensky poměrně vysoce škodlivý.

Nešlo o trestný čin, míní obhájce firmy

Iščuková už dříve popřela vinu a prohlásila, že „nebyla v obraze“. Ve firmě podle svých slov plnila funkce, které se netýkaly dovozu a vývozu, ale měla na starosti kontakt s bankami či výplaty. Žena je nyní v důchodu, zároveň je jednatelkou i nástupnické firmy Drillservis, která je v likvidaci. Firma tehdy měla ještě další dva jednatele, žena však měla generální plnou moc. Podle obhájce firmy nešlo o trestný čin, ale o přestupek.

Soud Iščukové uložil trest tři roky vězení podmíněně odložených na pět let a také zákaz výkonu činnosti ve statutárních orgánech na sedm let. Firmě uložil trest propadnutí věci, tedy uvedených vrtných hlavic.

Justice ve věci už dříve pravomocně potrestala tehdejší zaměstnankyni společnosti Boženu Cvejnovou, která měla na starosti export a import. Žena od soudu po schválení dohody o vině a trestu odešla s podmínkou. Jako svědkyně dříve uvedla, že dokumenty k vývozu vyplňovala ona, podepsala je ale podle ní Iščuková, která však řekla, že podpis není její. Podle svědkyně na vývoz naléhal zákazník a dva zbylí jednatelé. Ti jsou ukrajinského původu, pobývají v zahraničí.

Pákistán je země, která disponuje jadernými zbraněmi a má za sebou historii politického násilí a vyhrocených sporů s jinou jadernou mocností, sousední Indií.