Epidemie chřipky pravděpodobně začíná pomalu ustupovat, ukazují data Státního zdravotního ústavu

Epidemie chřipky podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pravděpodobně začíná ustupovat. Počet nemocných s jejími příznaky poklesl o více než čtvrtinu, celkový počet akutních respiračních infekcí o desetinu. Nemocných bylo v předcházejícím týdnu 1713 na sto tisíc obyvatel, informoval SZÚ na sociální síti X.

„Pokles je evidován ve všech sledovaných věkových skupinách. Aktuálně nejvyšší nemocnost je v Jihomoravském a Libereckém kraji,“ uvedl ústav. Naopak nejméně nemocných je v Ústeckém kraji a Praze.

Od začátku chřipkové sezony na podzim bylo hlášeno téměř 290 závažných případů chřipky, které vyžadovaly pobyt na nemocniční jednotce intenzivní péče. Nemoci podlehlo 58 lidí.

Dál ubývá i zachycených případů covidu-19, je jich nejméně od loňského srpna. Na sto tisíc obyvatel jsou tři případy, o polovinu méně než před týdnem. Hospitalizovaných s covidem je k pondělku šestadvacet, na jednotkách intenzivní péče žádný nakažený není.

Příznivý trend potvrdil pro ČT24 i přednosta Kliniky infekčních chorob Fakultní nemocnice Brno Petr Husa. „Situace se za posledních 14 dní alespoň v Brně velmi výrazně zlepšila. Na klinice, kde se staráme o dospělé pacienty, případů chřipky výrazně ubylo,“ popsal s tím, že na vrcholu epidemie tam bylo hospitalizováno přes 15 pacientů s chřipkou, nyní jsou to tři. Husa to přičítá i tomu, že v Brně byly hned první únorový týden jarní prázdniny.

Lékař Petr Husa hovořil o respiračních onemocněních v Česku (zdroj: ČT24)