Do konce týdne budou mrazivé noci, ve středu má sněžit i ve středních polohách. Dopady na zemědělství mohou být značné

Česko tento týden čeká ještě několik mrazivých nocí, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Mrazy mohou poškodit především ovocné stromy, vinnou révu a vzešlou zeleninu. Na části území bude také sněžit, ve středu se může sníh přechodně objevit dokonce i ve středních a nižších polohách.

V noci na úterý bude teplota klesat pod bod mrazu na většině území, výjimkou je pouze jih a jihovýchod Moravy. „V noci na středu bude riziko mrazů přetrvávat na Karlovarsku, na ostatním území zůstanou v důsledku velké oblačnosti teploty většinou nad nulou,“ uvedli meteorologové. Na většinu území se mrazy vrátí pravděpodobně v noci na čtvrtek, případně i na pátek. Přesnější výstrahu ČHMÚ vydá v dalších dnech.

Česko v posledních dnech zažilo už několik mrazivých nocí. Například v noci na pondělí byly na několika stanicích mrazy rekordní. Nejchladněji bylo na Rolavě na Sokolovsku s minus 11,7 stupně Celsia.

Na konci minulého týdne se do Česka vrátil také sníh a sněžit bude i v tomto týdnu. Ve středu se podle meteorologů nedá ve východní polovině území vyloučit sněžení silnější intenzity i s tvorbou sněhové pokrývky. Sníh může podle meteorologů padat i ve středních a dokonce i nižších polohách. „Přesná lokalizace a úhrny sněhu jsou nejisté, výstrahu budeme v případě potřeby vydávat během úterý,“ dodali.

Úterý: Převážně zataženo, na severu Čech zpočátku až polojasno. Zpočátku na jihu, postupně v jihovýchodní polovině území občas déšť, nad 800 m, na jihu ráno a dopoledne i níže sněžení. Nejnižší noční teploty -1 až -5 °C, na Moravě a na jihu Čech kolem +1 °C. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 °C, na jihozápadě Čech kolem 5 °C, v 1000 m na horách kolem 0 °C. Mírný severovýchodní, večer až severní vítr 2 až 6 m/s bude v Čechách slábnout.

Středa: Převážně zataženo, postupně na většině území déšť nebo déšť se sněhem, nad 700 m a přechodně i níže sněžení. Na Moravě a ve Slezsku i srážky trvalejší a vydatnější. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C, na západě až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C, v Čechách místy až 9 °C. Mírný severozápadní vítr 2 až 6 m/s, v západní části území slabý do 4 m/s.

Čtvrtek: Oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, nad 800 m, zpočátku i níže srážky sněhové. Místy až polojasno, zejména na jihozápadě. Nejnižší noční teploty 3 až -1 °C, při zmenšené oblačnosti až -3 °C. Nejvyšší denní teploty 7 až 11 °C. Mírný severozápadní až západní vítr 2 až 6 m/s, večer bude slábnout.

Pátek: Polojasno až oblačno, místy přeháňky nebo déšť, nad 800 m zpočátku srážky sněhové. Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty 9 až 13 °C. Slabý, přes den mírný západní až jihozápadní vítr 2 až 5 m/s.

Sobota: Polojasno až skoro jasno, při zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky. Ráno ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C, na východě kolem 4 °C. Nejvyšší denní teploty 13 až 17 °C. Mírný jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s, na východě přechodně čerstvý 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Neděle až úterý: Většinou polojasno, při zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky. Ráno ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 7 až 2 °C, postupně 12 až 7 °C. Nejvyšší denní teploty 15 až 20 °C, postupně 20 až 25 °C.

Dopady na zemědělství jsou už nyní velké

Škody způsobené mrazem mohou být v zemědělství letos kvůli této vlně mrazů vysoké. Na úrodě vinařů půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo čtyřicet procent vinohradů, uvedl prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek.

Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad. Studené počasí s rizikem nočních mrazů s možností poškodit víno má podle předpovědi meteorologů vydržet do noci na pátek.

90′ ČT24: Mrazivé noci nesvědčí rostlinám a ovocným stromům (zdroj: ČT24)

„Každoročně u nás vypěstujeme hrozny za dvě miliardy korun. V Čechách pomrzlo čtyřicet procent vinohradů téměř na všech lokacích, na Moravě zatím úplný přehled nemáme, největší škody způsobil noční mráz v noci na pátek. Už nyní ale můžeme říci, že škody budou ve stovkách milionů korun,“ uvedl Chlad.

„Problém aktuálního počasí je, že se velice rychle mění, což není úplně typické. Teď se stalo, že v noci byla oblačnost, dokonce přišly nějaké srážky, pak se ale mraky roztrhaly a teplota rychle klesla na některých místech až ke třem stupňům pod nulou. Během hodiny a půl se počasí kompletně obrátilo, pak už není možné reagovat,“ doplnil Chlad.

Události: Nebývale chladné počasí (zdroj: ČT24)

Jaké budou škody na ovoci, zatím není zřejmé. Podle předsedy Ovocnářské unie Moravy a Slezska jsou enklávy na jižní a východní Moravě, kam studený vzduch nezatekl a ovoce zatím prospívá na rozdíl od Čech. Upozornil zároveň na to, že ještě v neděli to vypadalo, že se začne ve čtvrtek oteplovat, ale nyní už zase hrozí mrazy ještě v pátek ráno, jak ukazuje mapa rizika na webu AgroRisk. Z celého tohoto týdne je v pátek zatím riziko mrazů největší.