Dezinformátor Tušl dostal od soudu další trest, nesplácel své dluhy

Obvodní soud pro Prahu 9 potrestal dezinformátora Patrika Tušla, tentokrát za finanční kriminalitu. Uložil mu trest vězení na 23 měsíců. České televizi informaci poskytla mluvčí soudu Barbora Chlostová. Tušl, kterého už soudy potrestaly například za nenávistné výroky o Ukrajincích nebo pronásledování šéfa lékařské komory, neplatil své dluhy. Podle serveru Aktuálně.cz dezinformátor způsobil svým věřitelům škodu 130 tisíc korun. Podle mluvčí soudu je rozsudek již pravomocný.

Na kauzu upozornil server Aktuálně.cz letos v lednu. Tehdy státní zástupce podal na Tušla obžalobu. Tento týden soud vynesl rozsudek. „Odsouzený byl shledán vinným ze spáchání přečinu poškození věřitele,“ uvedla mluvčí Chlostová.

Podle obžaloby k trestnému činu docházelo od srpna 2021 do února 2022. Dezinformátor zveřejňoval na svých sociálních sítích videa, ve kterých žádal své příznivce o peníze. Ty mu ale lidé posílali na cizí účty. „Obviněný měl přijímat platby přes cizí účty, aby přijaté prostředky nebyly rozděleny mezi jeho věřitele,“ uvedl dříve státní zástupce. Patrik Tušl měl připravit své věřitele o 130 tisíc korun.

Tušlovi hrozily za trestný čin až dva roky vězení. Soud trest uložil v horní hranici trestní sazby, konkrétně ve výměře 23 měsíců. Jde totiž o souhrnný trest, do kterého soud promítl i předešlé tresty, které už byly dezinformátorovi uloženy.

Patrik Tušl byl už dřív odsouzený za pronásledování šéfa České lékařské komory (ČLK) Milana Kubka a výtržnictví před domem evolučního biologa Jaroslava Flegra v době koronavirové pandemie. Kromě toho i za nenávistné výroky o Ukrajincích, vyhrožování nebo neplacení výživného.