Covid má v Česku již více než 35 tisíc obětí. Laboratoř potvrdila omikron v Královéhradeckém kraji

UDÁLOSTI: O posilující očkování proti covidu mohou už po pěti měsících žádat nově lidé nad 45 let (zdroj: ČT24)

Počet zemřelých s covidem-19 v Česku přesáhl 35 tisíc, ministerstvo zdravotnictví eviduje 35 046 obětí. Epidemie ale již zhruba dva týdny zpomaluje. Ve čtvrtek přibylo 9488 případů koronaviru. Méně než deset tisíc nově nakažených bylo ve všední den naposledy 8. listopadu, tedy před více než pěti týdny. Minulý čtvrtek odhalily laboratoře zhruba o pět tisíc případů více. Incidence dál klesá. Na 100 tisíc obyvatel připadá za posledních sedm dní 704 nakažených. Před týdnem mělo incidenční číslo hodnotu více než devět set. Nákaza variantou omikron se potvrdila v Královéhradeckém kraji.

On-line přenos

Koronavirus - prosinec

  • 23:52

    Peru zaznamenalo v prvním lednovém týdnu rekordní počet zhruba 70 tisíc nových případů nákazy koronavirem. Třetí vlnu pandemie v jihoamerické zemi způsobuje nakažlivější varianta omikron, informovala agentura Reuters s odvoláním na místní úřady.

  • 20:59

    Španělsko zvažuje, že začne covid-19 kontrolovat podobně jako chřipku a endemické choroby. Uvedl to dnes v rozhovoru, který odvysílala stanice Cadena SER, premiér Pedro Sánchez. Jako jeden z důvodů zmínil výrazný pokles smrtnosti nemoci. Podle deníku El País odborníci ve zdravotnictví již pracují na novém systému sběru dat, v rámci kterého by se nezaznamenával každý jednotlivý případ nákazy koronavirem.

  • 20:53

    Jeden z nejvýše postavených zaměstnanců britského premiéra Borise Johnsona pozval své kolegy na zahradní večírek v oficiálním sídle v Downing Street během první celostátní uzávěry na jaře 2020, kdy platila přísná opatření proti šíření koronaviru. Na pozvánce byla i výzva, aby si na akci donesli vlastní alkohol. Vyplývá to ze soukromého e-mailu, který dnes zveřejnila televize ITV.

V nemocnicích bylo ve čtvrtek s covidem 5431 pacientů, z toho 895 v těžkém stavu. V obou případech je to nejnižší počet od druhé poloviny listopadu. Nemocnice ale dohlašují pacienty zpětně, číslo tak pravděpodobně při dalších aktualizacích stoupne.

Podobné zpoždění může mít i evidence úmrtí. Na čtvrtek zatím připadá 45 zemřelých s koronavirem, ale také v tomto případě se později údaje z posledních dní většinou zvyšují. S výjimkou uplynulé soboty bylo zatím v každém prosincovém dni obětí více než sto. Nejtragičtější byla v tomto měsíci středa 1. prosince, kdy s covidem zemřelo 138 lidí.

Česká republika s více než 35 tisíci mrtvými patří podle poměrného počtu úmrtí na koronavirus k nejpostiženějším zemím světa. Podle webu ourworldindata.org je s 3256 mrtvými na milion obyvatel na sedmém místě smutného žebříčku, kterému vévodí Peru. Více obětí nemoci eviduje i Bulharsko, Bosna a Hercegovina, Maďarsko, Černá Hora a Severní Makedonie. Například Německo vykazuje 1283 mrtvých na milion obyvatel, Rakousko 1480, Polsko 2389 a Slovensko 2880. 

Laboratoře ve čtvrtek provedly zhruba 95 tisíc testů, asi o 20 tisíc méně než před týdnem. Pozitivita klesla u všech třech typů testů. V případě nejčastějších preventivních dosáhla 4,41 procenta, před týdnem byla 5,55 procenta. U takzvané diagnostické indikace, kdy jsou testováni lidé vykazující příznaky, klesl podíl pozitivních o téměř čtyři procentní body na 27,62 procenta. U epidemiologické indikace, kdy se testují lidé kvůli kontaktu s nakaženým, se pozitivita snížila o dva procentní body na 10,74 procenta.

Incidenční číslo se opět snížilo ve všech krajích. Nejvyšší zůstává na Vysočině, kde za posledních sedm dní připadá na 100 tisíc obyvatel 881 nakažených. Následuje Liberecký kraj s incidencí 842. Relativně nejlépe je na tom Karlovarský kraj s 362 případy covidu na 100 tisíc obyvatel v uplynulém týdnu.

Od loňského března prokázaly laboratoře v Česku 2 388 253 případů covidu-19, z nákazy se již vyléčilo více než 2,1 milionu lidí.

Nákaza variantou omikron se potvrdila v Královéhradeckém kraji, v ČR jsou další podezření

Laboratoř potvrdila první případ varianty covidu-19 omikron v Královéhradeckém kraji. Jde o muže, který se vrátil z Afriky. U druhého podezřelého případu v regionu, který s potvrzeným souvisí, dosud nebyla dokončena sekvenace odebraného vzorku, řekla mluvčí krajské hygienické stanice Veronika Krejčí.

„V kraji máme jeden potvrzený případ varianty omikron po příjezdu z Afriky. Jde o muže. U druhého případu, ženy, kde se jedná o podezření na omikron, bychom měli mít výsledky k dispozici příští týden. Jde o členy jedné rodiny,“ řekla Krejčí. Podle ní nebylo dosud zjištěno, že by se omikron v Královéhradeckém kraji šířil komunitně.

Podezření na další tři případy mají hygienici v Libereckém kraji, kde se již dříve potvrdila nákaza variantou omikron u dvou lidí. „Probíhá šetření. Máme tři podezření z diskriminačního PCR, čekáme na výsledky sekvenace,“ řekla mluvčí krajských hygieniků Zuzana Balašová k tomu, zda mají případné nové případy souvislost s předchozími, které se v regionu prokázaly.

Členové Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) kolem epidemiologa Petra Smejkala tento týden upozornili na to, že i přes malý počet prokázaných případů se nakažlivější varianta omikron v Česku šíří komunitně a skutečných případů jsou spíše stovky.

První oficiálně potvrzený případ omikronu v Česku byl koncem listopadu u ženy z Liberce, která se vrátila z Afriky. Hygienici poté odhalili další nakažené na jižní Moravě. Variantu omikron, kterou Světová zdravotnická organizace (WHO) kvůli potenciálně vyšší nakažlivosti zařadila mezi znepokojivé typy koronaviru, poprvé zaznamenali 9. listopadu v Jihoafrické republice.

Odstup k posilující dávce se pro lidi nad 45 let snížil

Očkování proti koronaviru ve čtvrtek podstoupilo 90 617 lidí, přibližně o devět tisíc méně než před týdnem. Největší zájem byl opět o třetí posilující dávku, kterou dostalo více než 71 tisíc lidí. Naopak poprvé bylo očkováno 5971 zájemců. Vakcinace proti covidu začala v Česku na konci loňského roku. Od té doby aplikovali zdravotníci 14,75 milionu dávek, ukončené očkování má 6,54 milionu lidí.

Pro lidi v Česku starší 45 let se od pátku zkracuje lhůta pro podání posilující dávky ze šesti na pět měsíců od dokončeného očkování. Podle rozhodnutí ministerstva zdravotnictví se bude lhůta pro přeočkování následně zkracovat i pro další věkové skupiny. Zatím mohli dostat posilující dávku vakcíny už po pěti měsících lidé starší 55 let a ostatní lidé až po šesti měsících. Lidé očkovaní jednodávkovou vakcínou Janssen od firmy Johnson & Johnson mají nárok na posilující dávku po dvou měsících.

Nově mají možnost očkovat se proti covidu-19 i děti ve věku nad pět let. V pátek poprvé mohly přijít děti ve Zlínském či Jihočeském kraji pro vakcínu do nemocnic a očkovacích center. Ve zlínské nemocnici naočkovali zdravotníci stovku dětí, několik desítek ve strakonické nemocnici a očkovacím centru v Českých Budějovicích.

Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) ale apeloval na rodiče, aby s potomky především chodili k praktickým lékařům. „Myslíme si, že malé děti by to měly podstoupit v pro ně známém prostředí. Ale bylo nám jasné, že někteří doktoři pro děti a dospělé se do toho nezapojí. Proto jsme připravili termíny i v našich velkých očkovacích centrech,“ poznamenal.

Jihomoravský kraj rozšiřuje síť očkovacích center

Jihomoravský kraj ve spolupráci s Fakultní nemocnicí Brno po Novém roce znovu otevře další očkovací centra mimo nemocnice. První na řadě budou Hodonín a Kyjov, následují Vyškov, Blansko, Břeclav či Brno. Nová centra nejspíš zůstanou v provozu dlouhodobě, řekl v pátek novinářům hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Podle hejtmana je zapotřebí zvýšit v příštích týdnech a měsících kapacitu očkování zejména kvůli aplikaci třetích dávek, ale také kvůli vakcinaci dětí od pěti let. Očkovací místa v nemocnicích naráží na prostorové a personální limity, praktici poptávku nejspíš nepokryjí, zubaři a lékárny se teprve začnou do systému zapojovat. „Musíme to řešit přes očkovací centra,“ řekl Grolich.

Soud zamítl návrh buddhistického právníka na zrušení opatření

Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl podnět právníka, který tvrdil, že očkování proti koronaviru je v rozporu s jeho buddhistickou vírou. Navrhoval zrušit část podzimního opatření ministerstva zdravotnictví, které podmiňovalo přístup ke službám a vstup na některé hromadné akce právě očkováním, testem nebo proděláním nemoci v posledním půlroce. Podle právníka by mělo opatření obsahovat takzvanou výhradu svědomí, uplatnitelnou v situaci, kdy očkování koliduje s vírou či vnitřním přesvědčením člověka.

NSS předně zdůraznil, že očkování proti koronaviru není povinné jako například některá očkování v dětském věku, u kterých Ústavní soud v minulosti připustil uplatnění výhrady svědomí založené na náboženských i sekulárních důvodech. Musí to však být důvody závažné, konkrétní, dostatečně určité, prokázané, takové NSS v návrhu právníka-buddhisty neshledal.

„Navrhovatel svoji výhradu svědomí koncipoval velice široce, tak, že by ji ve stejném znění mohl uplatnit proti jakékoli právní povinnosti, o jejíž ,pravdivosti' (smysluplnosti) nebude sám vnitřně přesvědčen,“ stojí v rozhodnutí.

Návrat z Rumunska se zjednoduší, z Kanárských ostrovů ztíží

Od pondělí se zjednoduší neočkovaným lidem návrat do České republiky z Rumunska. Na takzvané mapě cestovatele bude oranžové, což značí střední míru rizika nákazy koronavirem. Naopak obtížnější bude návrat z Kanárských ostrovů, které budou červené, informovalo ministerstvo zahraničí

U zeleně a oranžově označených zemí musí cestující vyplnit příjezdový formulář, pokud necestuje individuální dopravou, a být testován před vstupem do ČR nebo nejpozději pět dnů po příjezdu absolvovat antigenní nebo PCR test.

Mezi červená území s vysokým rizikem nákazy budou patřit také Bulharsko, Finsko, Island, Itálie, Lotyšsko, Malta, Španělsko, Švédsko a Baleárské a Kanárské ostrovy.

Do tmavě červené kategorie značící velmi vysokou míru rizika bude nově náležet Portugalsko. Připojí se tak k Andoře, Belgii, Dánsku, Estonsku, Francii, Chorvatsku, Irsku, Kypru, Lichtenštejnsku, Litvě, Lucembursku, Maďarsku, Monaku, Německu, Nizozemsku, Norsku, Polsku, Rakousku, Řecku, San Marinu, Slovensku, Slovinsku, Švýcarsku, Madeiře a ostatním třetím zemím mimo EU.