Cílem ANO je vyhrát příští sněmovní volby, řekl Babiš v rozhovoru s ČT. Nevyloučil svoji kandidaturu na premiéra

Rozhovor s Andrejem Babišem (zdroj: ČT24)

Bývalý premiér Andrej Babiš obhájil pozici předsedy opozičního ANO, které vede nepřetržitě od založení v roce 2012. V rozhovoru pro ČT označil za současný hlavní cíl vítězství v příštích sněmovních volbách. Nevyloučil přitom, že by znovu usiloval o post premiéra. Chce také přesvědčit příznivce svého hnutí, aby víc než dříve přišli k červnovým volbám do Evropského parlamentu.

„Jsem lídr, protože jsem předseda. Jsem i kandidátem na premiéra, stejně jako premiérem může být pan (Karel) Havlíček, nebo paní (Alena) Schillerová,“ uvedl Babiš.

V letech 2017 až 2021 byl předsedou vlády. Řekl, že ho to bavilo, protože se budovala dopravní infrastruktura a připravovaly se například projekty boje proti rakovině či pro reformu psychiatrické péče. Měl také kontakty se světovými lídry.

Na otázku – A chcete to zopakovat? – odpověděl: „Tak zatím to tak vypadá, no tak uvidíme, to je ještě daleko.“

V rozhovoru také uvedl, že už nepočítá se svou případnou další kandidaturou na prezidenta, jako tomu bylo ve volbách roku 2023. Řekl, že je to určitě uzavřená kapitola.

Přesvědčit voliče, aby přišli k eurovolbám

Za důležité Babiš také považuje volby do Evropského parlamentu letos v červnu. Uvědomuje si však, že voliči jeho hnutí k těmto volbám tolik nechodí, na rozdíl od příznivců konkurenční pětikoalice. Navíc zde nemá ANO takový náskok v preferencích, jako pro české parlamentní volby. „Naši voliči nechodí, musíme je přesvědčit, aby přišli a abychom volili v Evropě věci ve prospěch Evropy.“ Považuje proto za extrémně důležité, aby voliči jeho hnutí k těmto volbám přišli.

K volbám do krajů, které se uskuteční letos na podzim, zdůraznil, že kandidáty vybírají krajské organizace hnutí, které pak mají hlavní odpovědnost za jejich (ne)úspěch. „Chceme tlačit, aby si to uvědomili.“ V současné době má ANO tři hejtmany.

Letos se bude obměňovat i třetina Senátu. „Nemáme většinový systém, ale v realitě ano, všichni proti nám,“ řekl s poukazem na to, že po vítězství kandidátů ANO v prvním kole se pro druhé kolo ostatní proti nim spojí.

ANO je stabilizované, zbavilo se kariéristů

Se svým týmem, který vzešel ze sobotního sněmu je spokojen. To, že v něm není moc nových tváři hodnotí jako dobré, „protože ANO je stabilizovaným hnutím“. Zdůraznil, že ANO se zbavilo kariéristů, kteří „přišli jen kvůli sobě.“ Dodal, že hnutí je pro všechny, „nechceme být hnutím pro důchodce“.

Ke kauze Čapí hnízdo, v níž pražský městský soud nařídil nové jednání na 14. a 15. února, se Babiš nechtěl příliš vyjadřovat. Řeší to podle něj právníci, od nichž se informace dozví příští týden.