České dráhy jednají o internetu Starlink ve vlacích, píše Zdopravy.cz

České dráhy (ČD) sice posilují internetové připojení na svých spojích, stále jsou ale odkázány na venkovní signál mobilních operátorů, který je mimo hustě obydlené oblasti nestabilní. Dopravce tak podle informací serveru Zdopravy.cz jedná se společností SpaceX amerického miliardáře Elona Muska, aby ve vlacích využila jeho síť Starlink využívající systém tisíců družic. Pilotní provoz by měl být spuštěn do dvou měsíců.

„Propojili jsme se na úrovni pracovních týmů,“ popsal pro Zdopravy.cz generální ředitel ČD Michal Krapinec. ČD podle něj jednají o zapůjčení dvou různých technologií, jedna z nich je přitom investičně náročnější než ta druhá, píše server. „Uvidíme, která z nich bude pro naše potřeby adekvátní,“ dodal.

„Byli jsme se podívat v zahraničí, kde jsme viděli, jak se SpaceX spolupracuje zahraniční dopravce. Chtěli bychom to minimálně odpilotovat i na našem území,“ popsal šéf ČD.

Pilotní provoz by podle něj měl být spuštěn do dvou měsíců. „Poté budeme měřit, vyhodnocovat a počítat,“ dodal Krapinec ohledně horizontu možného satelitního internetu ve vozech.

Vyměňuje se první generace routerů

O větší dostupnosti wi-fi připojení ve vozech národního dopravce hovořily ČD na čtvrteční tiskové konferenci. Letos jej chtějí rozšířit do dalších devíti set spojů. Aktuálně zahájily také velkou výměnu technologie, která se týká 195 vozů pro dálkovou a Pražskou integrovanou dopravu. Výměnu nejstarších routerů provádí dceřiná firma ČD-Telematika, píše Zdopravy.cz.

V rámci současného zlepšování klasického wi-fi připojení dostane novou techniku 131 rychlíkových vozů, tři řídicí vozy, dvanáct patrových vozů Pražské integrované dopravy a 49 vozů v sedmi jednotkách railjet.

Skupina ČD loni hospodařila se ziskem 3,8 miliardy korun. Oproti předchozímu roku je to výsledek o 3,4 miliardy korun lepší. Zároveň se jedná o nejlepší hospodářský výsledek skupiny od roku 2008. Čistý zisk skupiny loni činil téměř 3,2 miliardy korun. Zisková byla vedle nákladní dopravy loni po třech ztrátových letech také osobní doprava. Nákladní doprava se do plusu dostala v roce 2022. České dráhy v loňském roce přepravily 164,4 milionu zákazníků, meziročně o 7,3 milionu více.