Celníci rozkryli mezinárodní skupinu pašeráků drog. Marihuanu našli v pytlích od brambor

Čeští celníci ve spolupráci s Národní protidrogovou centrálou a polskou policií koncem léta odhalili mezinárodní skupinu, která ve velkém organizovala produkci, ale také pašování marihuany po Evropě. Činnost pašeráků rozkryli při vyšetřování převozu 137 kilogramů sušeného konopí. Náklad našli v kamionu schovaný v pytlích s bramborami. Ve společné tiskové zprávě to během úterý oznámila celní správa a protidrogová centrála.

Skupina nejméně deseti Poláků pašovala marihuanu ze Španělska do Polska, ale i do jiných zemí. Mezi nimi je například Anglie. Za minulé tři roky podle polské policie skoupila a převezla zhruba 1,26 tuny konopí.

„Poté, co bylo několik kamionů s pašovaným zbožím zajištěno ve Francii, chtěli pachatelé změnit způsob dopravy. Proto oslovili českou přepravní společnost z Uherského Hradiště. Jejímu majiteli za propašovaný kontraband přislíbili odměnu,“ uvedly mluvčí celníků a protidrogové centrály Martina Kaňková a Lucie Šmoldasová.

Celníci měli díky mezinárodní policejní spolupráci o podezřelém kamionu s bramborami informace, a tak náklad zkontrolovali. Ve velkých pytlích našli mezi bramborami ukrytých 137 kilogramových balíčků, v nichž bylo vakuově zabalené sušené konopí za zhruba osm milionů korun. V další distribuci by se cena ještě výrazně navýšila.

Na odhalení pracoval speciální vyšetřovací tým

Olomoučtí celníci poté zahájili úkony trestního řízení s krycím názvem Rosomák. Vznikl společný vyšetřovací tým Generálního ředitelství cel a Národní protidrogové centrály, známý jako Larus. Ten poté rozkrýval pozadí převozu tak velkého množství marihuany. „Tým postupně odhalil další osoby, které obchodovaly a dovážely na území České republiky drogy,“ podotkly mluvčí.

V létě při razii celníci s policisty zadrželi několik lidí. Ti byli obviněni stejně jako přepravní společnost. „Obviněn byl také majitel firmy a jeho syn spolu se svou partnerkou, kteří kamion s nelegálním nákladem řídili,“ píše se v tiskové zprávě.

Při další akci kriminalisté zadrželi a obvinili podezřelého české národnosti dlouhodobě pobývajícího v Nizozemsku. Dříve pracoval jako řidič kamionu pro zmíněnou přepravní společnost. Do České republiky podle policistů dodával kokain, tablety extáze a marihuanu. Za drogovou trestnou činnost je stíhaný opakovaně.

Při domovních prohlídkách zajistili vyšetřovatelé rovněž 3,6 milionu korun v hotovosti a dalších bezmála pět milionů korun na bankovních účtech. Dále zabavili osobní vozidlo značky Volvo V60 za zhruba 420 tisíc korun, dva kilogramy kokainu, ale i sušinu marihuany a další důkazy. Pachatelům stíhaným v Česku hrozí osm až osmnáct let vězení.