Čekárny lékařů se znovu plní. Výrazně narostl počet lidí s chřipkou

Události: Respirační onemocnění se šíří (zdroj: ČT24)

Čekárny lékařů, zejména pediatrů, se v posledních dnech znovu plní. Mezi nejčastější příznaky patří horečky, zvracení nebo bolesti hlavy. Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) je dětských pacientů o pětinu víc než týden předtím. Výrazně narostl hlavně počet lidí s chřipkou, a to o více než 80 procent. Podle SZÚ by se mohla rozvinout v epidemii.

Právě ve větších kolektivech se nemoci nejvíce přenáší. Například ve třídě Základní a mateřské školy Svatoplukova v Olomouci zůstalo v pátek jen devět prvňáků. A onemocněla i učitelka. „V naší třídě je mimořádná nemocnost, nemoci se tady střídají, kumulují a my musíme čelit všem najednou,“ vysvětluje učitelka Klára Beneš.

Nejvíce nemocných je v Jihomoravském, Karlovarském kraji a také na Vysočině. Zatímco se dříve lékaři setkávali hlavně s případy covidu a angíny, nyní je podle praktické lékařky z Kladna Světlany Najmanové nejčastější chřipka. „Projevuje se vysokými horečkami. Ty teploty jsou 39, 40, zvracení, někdo má průjem, bolesti hlavy, kašel,“ vysvětluje. Podle lékařky teploty u dětí trvají čtyři až pět dnů, mohou se ale po pár dnech vrátit. 

Víc než třetina z těch, kteří se teď léčí z respiračních onemocnění, má chřipku typu A. Zatímco covid-19 je po Vánocích na ústupu, chřipka by se podle SZÚ mohla rozvinout v epidemii. Do dvou týdnů má vrcholit i v populaci dospělých. Citlivým jedincům tak odborníci doporučují nechat se ještě očkovat.