Policie navrhla obžalovat Baláka, nechal podle ní opravit traktor z peněz Hradu

Středočeští policisté navrhli dle deníku Právo obžalovat tři muže včetně bývalého ředitele Lesní správy Lány Miloše Baláka za porušení povinnosti při správě cizího majetku. Kauza se týká traktoru patřícího Balákově manželce, který podle policie nechali opravit za peníze Lesní správy Lány, což je příspěvková organizace Kanceláře prezidenta republiky. Šlo zhruba o dvě stě tisíc korun. Balák vinu odmítá.

Mezi podezřelými je podle deníku i Štěpán Stanický, který má v Lánské oboře na starosti středisko myslivosti, a opravář Michal Krýza. Za porušení povinnosti při správě cizího majetku hrozí v případě odsouzení až dva roky vězení nebo zákaz činnosti.

„Návrh byl podán na Okresní státní zastupitelství v Rakovníku,“ sdělila Právu mluvčí středočeské policie Vlasta Suchánková.

Baláka soudy v jiných dvou kauzách už dvakrát pravomocně odsoudily. Za ovlivňování zakázky v případě zpevnění břehů kolem vodní nádrže Klíčava v Lánské oboře dostal tříletý trest vězení, peněžitý trest 1,8 milionu korun a čtyřletý zákaz činnosti.

Později mu tehdejší prezident Miloš Zeman udělil milost. V případě nevýhodného prodeje a těžby kamene v Lánské oboře mu soud uložil peněžitý trest 870 tisíc korun, který Balák splácí, a dvouletý zákaz činnosti.