Algifen Neo má výpadek, lékaři by měli pacientům předepsat alternativu

Události: Některým lékárnám chybí medikamenty (zdroj: ČT24)

Několik týdnů budou na trhu chybět kapky na křeče v břiše Algifen Neo, které si každý měsíc v lékárně vyzvedává asi šedesát tisíc lidí, oznámil náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček. Lék se používá při různých kolikách žlučníku či žaludku nebo menstruačních bolestech. Podle odborníků existují alternativy, které mohou lékaři předepsat. Musí je ale předepsat rovnou, není možná záměna až v lékárně. Současná situace na trhu s léky je podle většiny lékárníků, které ČT oslovila, lepší, než byla před pár měsíci. Stále ale některé medikamenty chybí.

Kvůli výpadku ve výrobě účinné látky výrobce později dodá léky, které měly dorazit v březnu. „Stabilní stav bude nastaven ve druhé polovině, spíše koncem měsíce května,“ avizoval Dvořáček. Podle pověřeného ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Jakuba Velíka ústav jednal i o dodávce cizojazyčné šarže, lék se stejným složením je ale dodáván jen do Česka a na Slovensko. Náhradních léků je podle něj v lékárnách dostatek.

„Algifen už nějakou dobu chybí a k dispozici má být až na konci května. My už nějakou dobu nemáme žádné zásoby,“ řekla ČT vedoucí ústecké lékárny U Hraničáře Dagmar Přibíková. Tento lék chybí také v Ostravě nebo Třebíči.

„Naštěstí jej lze relativně snadno nahradit,“ uvedl k Algifenu Neo vedoucí Pracovní skupiny pro lékovou politiku a kategorizaci léčiv České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Martin Votava. Lékaři podle něj mohou předepsat jiné léky s účinnou látkou metamizol. „Jde o to, aby lékaři tento léčivý přípravek nepředepisovali, protože v lékárně není možno udělat záměnu a pacient by se musel vrátit k lékaři,“ upozornil.

Případně je možné také předepsat kombinaci s jinými léky. „U některých pacientů můžeme použít i jiná analgetika,“ dodal Votava.

Situace se podle lékárníků zlepšuje, ideální ale není

Problém nedostupnosti léků se do větší pozornosti dostal na konci roku 2022, kdy současně chyběla některá antibiotika a dětský sirup proti horečce. Vláda poté schválila zákon, který umožní dodávat cizojazyčné šarže léků se stejným složením. Jen antibiotik bylo dovezeno několik stovek tisíc balení.

„Obecně se dá říci, že situace v zásobování léčivy je lepší než například před půl rokem,“ uvedl mluvčí lékáren Dr. Max Michal Petrov. „Momentálně neevidujeme žádné léky s kritickou dostupností. Konkrétní přípravky mohou mít krátkodobé výpadky, ale v drtivé většině případů se jedná o nedostupnost v řádu dní a vesměs lze najít alternativu,“ dodal.

Podle vedoucího lékárníka Adama Sochy z Benu lékárny je o něco lepší i dostupnost antibiotik v porovnání s předchozími měsíci – byť situace není ideální. „Další problematickou skupinou jsou přípravky na alergie, které se již tradičně na začátku sezony stávají nedostatkovým zbožím,“ nastínil Socha.

Nedostatkové jsou někde léky na střevní potíže. „Vzhledem k blížícím se letním dovoleným je nejčastěji poptávaným přípravkem Endiaron, který se pravděpodobně letos v lékárnách neobjeví. Hůře dostupné jsou i další přípravky na střevní potíže,“ popsal situaci Socha. „Výpadky vždy byly a nadále budou, nicméně hůř dostupných léků občas dorazí nějaká zásoba na lékárny, takže situace nevypadá tak beznadějně. Stále však nepozorujeme nějaké výrazné zlepšení,“ dodal.

„Určitě to není tak, že je trvale problém s dostupností jednoho a toho samého léku. Dlouhodobě, ale můžeme vidět problém například s Wobenzymem, nebo Endiaronem, historicky pak například s některými typy Nurofenu,“ popsala mluvčí lékáren Pilulka Andrea Babicová.

Informace o dostupnosti

Nedostatky v zásobách evidují lékárny u léků na bolest nebo zažívání. I když lze většinu medikamentů nahradit, v případě kupříkladu léku Hylak taková možnost kvůli specifickému složení přípravku není. V takových případech je pacient odkázán na obvolávání nebo obcházení jednotlivých lékáren.

Vzhledem ke zkušenostem s výpadky léčiv ale dochází čím dál častěji k prohlubování spolupráce mezi lékaři a lékárníky. Díky tomu je lékař více informován, co je v lékárnách dostupné, případně jak lze nedostupnost jednotlivých léků řešit nebo čím je nahrazovat.

Nově by se měli podle Dvořáčka pacienti snadněji dovědět, která lékárna má jimi poptávaný lék skladem. „Od 1. 6. bude k dispozici informace, kde ty zbytkové zásoby jsou. Na tom pracuje jak Státní ústav pro kontrolu léčiv, tak ministerstvo zdravotnictví,“ dodal.

SÚKL bude prověřovat podněty na nedodávání léků

Někdy ale lékárna přípravek nemá, i přesto že na trhu je – třeba jako v případě medikamentu na cukrovku Forxiga. „Pro mě není k dispozici, protože mám plný limit,“ popsal vedoucí lékárník z Lékárny Neveklov Ondřej Vidrna, co se stane, když se pokusí přípravek objednat. Takové situace tam řeší několikrát týdně.

Limity nastavují výrobci podle obvyklého počtu vydaných balení. Omezení tak dopadá hlavně na menší provozovny. „Jsme ve zdravotnictví, nejsme v tržním prostředí, jsme v prostředí, kde každý by měl péči dostat všude stejnou,“ míní Vidrna.

Některé lékárny si už dříve stěžovaly na to, že se k nim nedostane řada přípravků na předpis – distributoři podle nich upřednostňují řetězce. Podle dřívějších vyjádření předsedy Grémia majitelů lékáren Marka Hampela nyní neexistují žádné záruky, že lékárna objednaný lék skutečně dostane. Více než čtyři stovky lékárníků podepsaly petici za zavedení takzvaného chráněného distribučního kanálu. Ten by podle nich znamenal pro distributory povinnost léky dodat.

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) je podle pověřeného ředitele Jakuba Velíka připravený přijímat a prověřovat u distributorů podněty lékáren týkající se tohoto problému. „Z pozice Státního ústavu pro kontrolu léčiv nemůžeme souhlasit s jakýmkoliv zvýhodňováním či znevýhodňováním jednotlivých lékáren oproti jiným,“ uvedl Velík. Lépe dokazovat by se podle něj mohlo dařit s využitím nových dat, která má SÚKL od distributorů.

Maximum údajů a spolupráce při eliminaci takové praxe je připravena poskytovat i Česká lékárnická komora, řekl její prezident Aleš Krebs. „Pokud budeme skutečně postupovat tak, že bylo by stíháno neodůvodněné odmítání objednávek lékáren, pak skutečně by ty léky měly být zajištěny pro všechny lékárny,“ uvedl.

Proti se ale postavilo ministerstvo i komora. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) je nesmysl měnit zákon ve větší míře čtyři měsíce po začátku platnosti jeho poslední úpravy, projednávaná novela je jenom implementací evropské směrnice. Odmítá proto pozměňovací návrh, který k novele zákona o léčivech projednávané ve sněmovně předložil poslanec Jan Kuchař (STAN).

Do lékového zákona by se podle něj měl vrátit takzvaný chráněný distribuční kanál. Distributoři léků by museli mít zásoby takových medikamentů v množství, aby mohly lékárny zásobit do dvou dnů od obdržení objednávky. Od letošního ledna platí, že u vybraných léků musí distributor i výrobce držet až měsíční zásobu, neplatí ale pro všechny léky, jen pro ty s omezenou dostupností. Podle Válka v době, kdy chráněný distribuční kanál součástí zákona byl, situaci s výpadky léků nezlepšil.

Návrh má naopak podporu mezi majiteli menších nezávislých lékáren.