Klausovy výroky ve zlatém rámu reprezentují ČR ve skládačce Evropy

Brusel - Budovu Rady EU už od odpoledne zdobí obří socha. Je dílem umělců ze 27 zemí a vznikala pod vedením výtvarníka Davida Černého. Skládačka zobrazuje každý stát tak, jak ho vnímá zbytek kontinentu. Málokdy se o výzdobě předsednictví mluví dřív, než je na světle vstupní haly. Na český nápad ale Brusel napjatě čeká. Kompletní dílo zatím viděl jen tým, který pracoval na jeho instalaci. A také štáb České televize.

Autorem osmitunové laminátové sochy je David Černý. Nikoho, kdo jeho díla zná, v nich provokace a ironie nepřekvapí. „Doufám, že lidé pochopí, že je to celé legrace. Tohle je stísněný barák, velmi úřednický. Tohle by mělo být takové rozveselení,“ říká o svém díle Černý.  

Výsledek se jmenuje Entropa, skládačka sedmadvacítky. Českou republiku Černý ztvárnil jako displej ve zlatém rámu. A v něm běží výroky Václava Klause - o globálním oteplování nebo Evropské unii.

Reportáž Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

Další země nedopadly o moc lépe. Německo - země dálnic, Rakousko - louka s Temelínem, Nizozemsko je zatopené a z vody čouhají jen minarety, Slovensko zabalené jako uherák převázaný maďarskou trikolórou. Švédsko je stíhačka v krabici z Ikey a Francie je ve stávce.

Jedna země na skládačce chybí. Velká Británie má k Evropské unii specifický vztah a tak ji britský výtvarník nakonec ze skládačky radši vylomil. Česká vláda to údajně té britské předem řekla. A nikdo další se snad neurazí.

Vydáno pod