Kapitola 1 - Vloupání s prezidentskou pečetí

Je sobota 17. června 1972, krátce před druhou hodinou po půlnoci. Podzemím washingtonského hotelového komplexu Watergate na Virginia Avenue 2006 prochází čtyřiadvacetiletý strážce Frank Wills. Na dveřích ke schodišti si všimne neobvyklého detailu: lepicí pásky blokující západku, aby se dveře nezavřely (obvykle si takhle pomáhají úklidové čety, ty jsou ale teď, po půlnoci, dávno pryč). Pásku odlepí a jde dál. Když se za deset minut vrátí, je tam znovu. Teď už Wills volá policii.


Policisté Paul Leper, John Barrett a Carl Sholffer zjišťují, že podobně přelepené jsou dveře do pater až po šesté poschodí. To má pronajaté národní ústředí Demokratické strany. A dveře do chodby s kancelářemi jsou otevřené paklíčem. Trojice policistů začíná patro (s devětadvaceti kancelářemi sedmdesáti lidí) prohledávat. Když vstoupí do pracovny místopředsedy a tajemníka strany Stanley Griegga, vyskočí zpoza stolu muž, zvedne ruce a vykřikne: „Nestřílejte!“

Je 2:30 po půlnoci a policisté tu zatýkají ještě další čtyři lupiče. Ti odstranili dva stropní panely v kanceláři tajemnice Dorothy Bushové, sousedící s pracovnou předsedy strany Lawrence O'Briena. Tudy chtěli nechat sklouznout odposlouchávací zařízení nad podhledy v jeho kanceláři.

Zadržení (v oblecích, s chirurgickými rukavicemi a neozbrojení) měli u sebe dvě kvalitní zařízení pro snímání a přenos zvuku, paklíče, 2300 dolarů (většinou ve stodolarovkách s čísly v řadě), vysílačku, krátkovlnný přijímač pro odposlech policejní komunikace, čtyřicet neexponovaných filmů, dvě pětatřicetimilimetrové kamery a tři plynové pistole velikosti tužky. Policisté je přistihli s fotoaparáty nad otevřenými složkami se stranickými dokumenty.

Horší než zločin: chyba

Podle policie a recepčního z hotelu Watergate si čtyři z podezřelých - pod falešnými jmény - pronajali (kolem poledne den před vloupáním) pokoje 213 a 314. Povolení k jejich prohlídce získal žalobce od soudu okamžitě. Uvnitř se našlo dalších 4200 dolarů (ve stodolarových bankovkách stejných číselných řad, jaké nesly peníze zajištěné u podezřelých), další nástroje použitelné ke vloupání a šest kufříků s odposlouchávací technikou. Několik hodin po zatčení je poschodí zapečetěno a kromě týmu Charlese Wrighta z metropolitní policie začínají případ vyšetřovat agenti FBI a tajné služby.

Vloupání do kanceláří bylo třetím incidentem ve Watergate od 28. května 1972. Tehdy se jako hosté zapsali někteří z mužů, zatčených pak 17. června, a někdo se pokusil odšroubovat zámek u dveří. 7. června se kdosi vloupal do trezoru v sídle demokratů, odkud vzal sto dolarů a šeky.

U zatčených ze 17. června se navíc - jak už víme - našlo telefonní číslo poradce Bílého domu Howarda Hunta. Stopa vede k prezidentovi Spojených států.

Stáhněte si grafické přehledy nejdůležitějších aspektů aféry Watergate:

Vrátit se na prolog
Pokračovat na další kapitolu

  • WATERGATE: Propojení - zneužití - krytí: Návod k použití autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1028/102741.jpg
  • Souprava pro odposlechy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/30/2987.jpg