Svět podle Zdeňka Velíška (88)

Po jednáních Condoleezzy Riceové a Roberta Gatese v Moskvě je u nás v Česku zase o čem přemýšlet a o čem psát, řekl jsem si, když jsem se vracel z několikadenní zahraniční reportážní cesty. V Moskvě jednalo Rusko s USA mimo jiné o věcech, které se mají stát na území České republiky a já o tom v zahraničních novinách objevil zprávu. Po návratu do Prahy jsem tedy na ni hledal ohlasy v českých denících. Nenacházel jsem je. Ale možná jsem něco přehlédl. Tady je ta zpráva:

Na tiskové konferenci (po jednáních americké ministryně zahraničí Riceové a amerického ministra obrany Gatese v Moskvě 11. a 12. 10. 2007 řekl Gates, že Spojené státy, ve snaze rozptýlit ruské obavy, předložily (Rusku) nové návrhy, mezi nimiž je i možnost umístění ruského personálu na základnách protiraketové obrany v Evropě a ve Spojených státech. (FT 13. a 14.10. 2007, str.5).

Na místě jsou přinejmenším dvě otázky: Existuje už nějaká dohoda mezi českou a americkou vládou o případném umístění ruských vojenských odborníků na radarové základně, která se má postavit v Brdech? Jestli ano, proč o tom česká vláda mlčí? Jestli ne…. Jestli ne, jsou otázek tucty!

Je sice pravda, že Gates nemluvil přímo o základnách v Polsku a v Česku, ale mají-li Američané v úmyslu „rozptýlit ruské obavy“, pak nabídka, kterou učinili Kremlu, logicky směřuje právě k nám či do Polska.
Už na počátku června, po Bushově návštěvě v Praze, během které vzkázal americký prezident prezidentu ruskému z tiskové konference na Pražském hradě: „Vladimíre, neboj se raketového štítu, raději k němu Rusko připoj!“, jsem rozváděl hypotézy o tom, co by se stalo, kdyby Putin výzvu přijal.

Jednoho dne by to mohlo přivést Kreml, ruskou generalitu, ruské zpravodajské služby a konec konců i ruskou veřejnost k formulování nároků, které by Českou republiku asi dost zaskočily. Uvedu jen ty nejméně zneklidňující možnosti: například exkurze ruských vojenských odborníků k prvkům protiraketového systému na našem a polském území, trvalá spolupráce ruských a amerických odborníků přímo na místě, na radarové základně v Brdech…. Společné manévry v rámci společného protiraketového systému… Dovedu si ovšem představit i nepříjemnější možnosti.

Ještě o měsíc dřív jsem upozorňoval na to, že mezi Washingtonem a Kremlem se nedá ve věci protiraketových základen vyloučit dohoda, která by se nám nemusela líbit: Přineslo by to možná spoustě lidí v Evropě úlevu. Ale pár lidí u nás by si nejspíš pomyslelo: vždyť je to z bláta do louže! Pro nás Čechy by to už nebyla účast na americkém systému, ale na americko-ruském systému. Měli bychom stále ještě  zájem? Navíc: za svou ochotu spolupracovat by Rusové zajisté od Američanů něco chtěli. A když pořád nepokrytě hlásají, že ve střední Evropě mají legitimní zájmy, mohlo by to být něco, co bychom asi nepřivítali. A těžko bychom ex post říkali Američanům, že takhle jsme si to nepředstavovali.

Že by to mohlo být také opačně, že iniciativa k umístění ruských vojáků na základně v Brdech by mohla vyjít z druhé, tedy americké strany, a to ještě dřív než budou mít Spojené státy s Českou republikou podepsanou smlouvu o instalaci radaru v Česku, to mě nenapadlo.
    I teď jsem  Financial Times chvíli podezíral ze zkomolení faktů, ze zkreslení Gatesových slov. Ale International Herald Tribune z téhož data (13. - 14. října 2007) psal o stejné záležitosti takto:„Nové americké návrhy obsahovaly výzvu k tomu, aby se Rusko připojilo ke Spojeným státům a k NATO jako plnohodnotný partner v koncipování a v provozování systému protiraketové obrany, který bude chránit celou Evropu. Nabídka by mohla zahrnovat i pozvání k tomu, aby ruští a američtí důstojníci prováděli inspekce - a dokonce aby byli trvale umístěni jako spojovací důstojníci - na základnách protiraketové obrany druhé strany. Koncepci nové architektury společné regionální a protiraketové obrany označili vysocí úředníci Bushovy administrativy jako nejvstřícnější a nejpropracovanější návrh na spolupráci Washingtonu s Moskvou na poli protiraketové obrany.“

ČTK měla 12.10. v jeden a půl stránkové zprávě o jednáních Riceové a Gatese v Moskvě jen tuto zmínku: „Američtí ministři obrany a zahraničí dnes ale také přednesli vstřícný alternativní návrh v otázce protiraketové obrany, podotkl Lavrov, aniž by ho upřesnil.“
Z českých deníků zaznamenalo Právo (pondělí 15. října), že „šéf Pentagonu Gates řekl, že přivezl námět na vytvoření regionální architektury raketové obrany, která by formou vzájemného zastoupení na příslušných základnách, včetně radarových, poskytla záruky jak USA a dalším zemím NATO, tak i Rusku.“  Nemohu se zbavit dojmu, že když americký ministr obrany navrhne ruské vládě, aby  na základny protiraketového systému, z nichž jedna má být v Česku, vyslala své vojáky (vojenské experty, abych citoval přesně jednu z těch uvedených zpráv), mělo to vzbudit v Česku větší zájem. Nejen médií. Snad se tak nestalo jen proto, že Rusové neprojevili zájem.

Stanoviska Spojených států a Ruské federace  k americko-polsko-českému  záměru vybudovat dvě nové základny  amerického systému protiraketové obrany  na území Polska a Česka se v Moskvě nesblížila. Napětí přetrvává, možná i roste. Přesto ale řekli Rusové Američanům, že si jejich nové návrhy  prostudují. Prostuduje si je také někdo v Praze a ve Varšavě?

  • Robert Gates autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/79/7806.jpg
  • Condoleezza Riceová autor: ČTK, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/48/4738.jpg
Vydáno pod