Kapitola 2 - Sicilané

Sicílie má nádhernou přírodu, kopce, hory, údolí, čisté až průzračné moře kolem dokola, ale nejzajímavější pro mě zůstávají její obyvatelé. Na první pohled jsou nepřístupní, uzavření, nedůvěřiví, ale stačí jen pozdravit a hned se jim po tváři rozlije příjemný úsměv a zahrnou vás otázkami, kterým vůbec nerozumíte, neboť sicilština není italština, italštině není dokonce ani moc podobná. Dojem nepřístupnosti vyvolává především jejich přísný a podmračený výraz a upřený pohled, kterým si vás prohlížejí od hlavy k patě. Ve skutečnosti se tak tváří proto, že nevědí, co mohou očekávat oni od vás, a ten přímý pohled má na svědomí jejich nezastíraná zvědavost.

Když navážete kontakt – a je úplně jedno, zda slovy nebo mimikou, tancem nebo zpěvem – zjistíte, že jsou Sicilané přátelští, zvědaví, vděční za každé vyrušení ze stereotypu a velmi náchylní ku pomoci, což se někdy může projevit i kontraproduktivně. Tak například zeptáte-li se na cestu (k dotazům doporučuji vybírat mladší ročníky, starší vesměs mluví nesrozumitelným sicilským dialektem), dozvíte se velmi zajímavé příběhy, kudy byste jet neměli, co všechno minete a podjedete, a také kam byste měli odbočit, neboť je to tam moc hezké, a odkud vlastně jste… aha… Republica Ceca… Pavel Nedved (pokud je dotazující muž)… a někde v té směsici bude možná i zakódován váš cíl.

Gesta jsou více než slova

Rozhodně pro cesty po Sicílii doporučuji podrobné mapy, pevné nervy a hlavně dostatek času, protože značení cest není příliš dobré, a než si zvyknete na to, že šipky umístěné vpravo na silnici neznamenají odbočit vlevo, ale pokračovat ve směru, tak jistojistě mnohokrát zabloudíte.

Ovšem pokud nespěcháte, je vysvětlování samo o sobě úžasným divadlem. Gesta a mimika jsou vskutku okouzlující. Existuje dokonce několik verzí slovníku gest.

Vždy ovšem mějte na paměti, že gesta vždy znamenají více než slova, a nechcete-li přijít k úrazu, hanlivá gesta nepoužívejte ani z legrace.

Ojedinělý kolorit sicilským městečkům dodává chlapský zvyk postávat v hloučcích před barem, kostelem, trafikou nebo jen tak na náměstích. Nezaměstnaní nebo důchodci postávají a klábosí i přes den, zaměstnaní se pak k nim přidávají k večeru, když se najedli, umyli, převlékli, navoněli a vlasy projeli brilantinou. Ženy v těchto hloučcích moc neuvidíte, to je vskutku jenom chlapská záležitost. Vdaná žena na Sicílii má (od nepaměti až po dnešek) pro klábosení vyhrazeno místo před svým domem, kam se vynese židle nebo se posedává jen tak na schodech s polštářkem pod zadkem a probírá se počasí, které je buď příliš teplé, nebo příliš studené, nic mezi tím, a na přetřes přijdou i události dne.

Od večerního korza, tzv. passeggiaty, se na hlavní třídě pomalu upouští, zřejmě hlavně kvůli zvětšujícímu se počtu aut a motorek. Mladým lidem ovšem auta a motorky nevadí, ba naopak – dívkám dávají nebývalou možnost ladně uskakovat a pískat leknutím před motorizovanými a předvádějícími se mladíky, kteří objíždějí město stále dokola. Pro ty zůstává passeggiata stále vhodným místem pro seznamování.

V létě kolem půlnoci a v zimě po 10. hodině večerní tato společenská kratochvíle končí a města se propadají do ticha, které ovšem nepřetržitě narušují neposední mladící jezdící sem a tam a zkoušející sílu svých nových strojů. Mimo hlavní průjezdnou trasu se však rozhostí takové ticho, že i kroky opožděného chodce se nepatřičně rozléhají. Na Sicílii totiž stále přetrvává zvyk po setmění neprodyšně zavírat okna i okenice, ať je v místnosti jakkoli nedýchatelno. Vskutku jen ojediněle můžete v létě vidět pootevřené okno někde ve vyšším patře nebo slyšíte oddechujícího spáče u otevřeného okna, ale zakrytého alespoň staženými žaluziemi.

Vrátit se na předchozí kapitolu
Pokračovat na další kapitolu

  • Marie Schön: Potkala jsem Sicílii autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1836/183523.jpg
  • Na náměstí v Sommatinu jsem byla jediná žena autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1814/181370.jpg
  • Typický sicilský žánrový obrázek autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1814/181372.jpg
  • Sicilský řemeslník před domem autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1814/181377.jpg
  • Sicilanky čekající na procesí autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1814/181379.jpg