Latinské oči se loučí

"Todo tiene su final, nada dura para siempre. Tenemos que recordar que no exite la eternidad." "Všechno má svůj konec, nic netrvá navždy. Musíme mít na paměti, že věčnost neexistuje." Tak zpívá v jedné ze svých nejpopulárnějších písní věhlasný portorický protagonista salsy Héctor Lavoe. A jeho slova si teď vypůjčuji také já, abych se důstojně rozloučil se svými věrnými čtenáři Latinských očí. Ano, tento díl je skutečně posledním v tomto nabitém seriálu.

Současně se mi ale vtírá do podvědomí i nápěv jiné skladby, tentokrát od jednoho z největších představitelů směru Nová kubánská píseň (La Nueva Trova Cubana) Silvia Rodrígueze, který zpívá: "Al final del viaje está el horizonte, al final del viaje partiremos de nuevo, Al final del viaje comienza el camino. „Na konci cesty je horizont, na konci cesty vyrazíme znovu, na konci cesty začíná (jiná) cesta." 

I já jsem tento týden došel na konec jedné dlouhé cesty a v pondělí vyrážím na další. Nadešla chvíle změny. Zakončuji dlouhou etapu reportéra České televize, abych vyrazil na cestu další. Do Zpravodajství České televize jsem poprvé nastoupil v roce 1993. Tehdy ještě během mých studií na Karlově univerzitě a jako externista. Od počátku jsem se snažil stát se odborníkem na Latinskou Ameriku. V letech 1997 až 2001 jsem novinářsky působil v Kolumbii, a pak jsem se znovu vrátil do České televize, kde jsem psal zprávy a točil reportáže doma, ale především v zahraničí. 

Když se tak ohlédnu, vidím za sebou pěknou řádku let a reportážních cest. Tsunami v jihovýchodní Asii, teroristické atentáty v Madridu, smrt a pohřeb papeže Jana Pavla II., partyzánská válka v Kolumbii, politicko-ekonomické proměny ve Venezuele, Kuba, atentáty v Bombaji, to jsou jen opravdu ty nejnezapomenutelnější. Na novinařině mě vždy přitahovala její akčnost a bezprostřednost. A také privilegium dostávat se na místa dění, objevovat vždy něco nového a předávat to dál, divákům. Vždy se mi líbila výrazová přesnost, pochopitelně objektivita, ale i expresivnost, snaha zaujmout obsahem i formou. Myslím, že můj styl práce a vyjadřování se mnohým zřejmě mohl vrýt do paměti. Vám všem, pro které byly moje reportáže, poznatky i tyto blogy přínosem, děkuji za pozornost a přízeň. 

Poslání novináře a práci v České televizi jsem měl vždy velmi rád. Doufám, že to na mých reportážích bylo i vidět. Teď ale nastal čas změny. Domnívám se, že v dalším období budou moje práce a zkušenosti větším přínosem na jiném místě. A také bych i já sám osobně rád dobýval další mety a překonával další výzvy. Zůstanu v oboru médií, zahraniční politiky a časem bych rád znovu využíval v ještě větší míře svoji specializaci, kterou je Latinská Amerika. 

Od 1. února nastupuji ve funkci tiskového mluvčího Ministerstva zahraničí ČR. Těším se na další shledávání. Al final del viaje comienza el camino.           

  • Filip Kanda autor: Filip Kanda, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1236/123502.jpg
  • Filip Kanda autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/563/56265.jpg