Vietnam, Ho Či Min

Vietnam, to je Ho Či Min a Ho Či Min je Vietnam. Legendární komunista a revolucionář s dlouhým vousem v této jihovýchodoasijské zemi dohlíží úplně na vše. Vietnam je dodnes zemí s vládou jediné strany - komunistické, a kdo chce něco dokázat, musí v ní buď být, nebo s ní ve všem souhlasit. Přesto by Ho Či Min svoji zemi už asi dnes nepoznal. Proč? I přesto, že politicky je situace ve Vietnamu neměnná už po dlouhá desetiletí, ekonomicky se země odevzdala volnému trhu, zahraničním investicím, podnikání a kapitalismu. Ovšem státnímu kapitalismu. Vietnam má obchodní, ekonomické a investiční vztahy s 220 zeměmi světa, je aktivním členem Světové obchodní organizace (WTO), ASEANu, ASEMu, APECu a dalších. Na první pohled vypadá dnešní Vietnam jako velmi prosperující země s rozvinutou spotřební společností.

Jak je ale možné, že v komunismu někdo dokáže vybudovat životaschopné a vysoce prosperující soukromé firmy? Především jde o to, aby daný podnikatel měl svolení od vládního (stranického) aparátu. Aby si získal nejen základní kapitál, ale aby také předkládal projekty, na které získá vládní (stranickou) politickou podporu. Pak je půlka úspěchu (a možná mnohem víc) zaručena. Někteří ve Vietnamu dokonce říkají (ač ne raději moc nahlas), že k lizu se dnes dostávají jen ti, kteří se mohou pochlubit, že nejen oni sami, ale i jejich otcové a ještě i předchozí generace, byli a jsou členy nebo aspoň aktivními stoupenci strany. 

A jak se nám tam pracovalo

Je celkem pochopitelné, že natáčet v takové zemi nebylo snadné. S kolegou Jiřím Venclíkem jsme denně museli překonávat úskalí a překážky nastražené lidmi, kteří o nás měli pečovat. Práci nám měli usnadňovat, místo toho nám ji ale komplikovali. „Tak pánové, v Muzeu války dnes natáčet nebudeme. Už to nestihneme, zavírají v 10.30,“ zněl pokyn šéfa našeho doprovodu. Nakonec jsme to ale dokázali a při vjezdu do areálu viděli obrovskou ceduli: opening hours 8.00-12.00, 13.30-18.00. Výmluvy, vytáčky a lži nás provázely neustále. Úředníci nám nevěřili naše čisté pracovní úmysly. Ale vypozorovali jsme, že nevěří ani sami sobě. Jak pak mají věřit nám? Udělal jsem si obraz, že ve Vietnamu prakticky nikdo nevěří nikomu. Vše je velká lež a klam, a kdo v tom umí nejlíp chodit, nejdál se dostane.

Mimochodem, na každém hotelovém pokoji byl, jak to má být, seznam televizních programů. A protože moje vietnamština, čínština, khmérština, thajština ani japonština nejsou na odpovídající úrovni, vždy jsem vyhledával pochopitelně BBC a CNN. Na všech seznamech byly. Ale bác, když jsem si je chtěl naladit, nepodařilo se to. Volal jsem na recepci. Přišli, podivili se, projeli dálkovým ovladačem znovu všech 100 kanálů, ale BBC nenašli. Znovu se podivili, ladili, dokonce přendavali a montovali kabely. Po mém naléhání a půlhodině tvrdé práce se nakonec BBC objevila.

Jiný den, jiný hotel, stejná historie. To už asi nebyla náhoda. A třetí den, třetí hotel, to samé. Prostě BBC ve všech seznamech figuruje, ale fyzicky v televizi není. Je blokována a je třeba ji odblokovat. Málokdo podstupuje takové půlhodinové naléhání a hledání a radši to vzdá.

Už se nedivím veteránu kubánské revoluce Fidelu Castrovi, že se nikdy nechtěl nechat inspirovat čínským a vietnamským modelem, říkám si položertem. Castro své revoluci a socialismu dosud věří. Nechce nikoho klamat, pro jedny možnosti volného trhu a pro druhé ne. Pro všechny 2 kanály kubánské státní televize. Castro nechce dopustit, aby se sociální nůžky rozevřely tolik, jako třeba ve Vietnamu, kde vedle sebe žijí kapitalistický multimilionář a socialisticky placený živořící dělník - to vše pod dohledem velkého Ho Či Mina.

Na druhou stranu je ale nad Vietnamem třeba hluboce smeknout. Země si prošla teprve nedávno tak krutými, dlouhými a traumatickými válkami, že je vůbec s podivem, jak dnes funguje. Chtělo by se říci: „Už jen kdyby byla ještě i ta demokracie.“ Mnozí Vietnamci to tak ale nevidí. Podle nich by nejspíš v demokracii země ani nebyla tam, kde je teď.           

  • Ulice v současném Vietnamu autor: Filip Kanda, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/909/90814.jpg
  • Jedna z tváří současného Vietnamu autor: Filip Kanda, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/909/90817.jpg
  • Vietnamci přecházejí z kol na motorky autor: Filip Kanda, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/909/90879.jpg