Ruský tlak v Charkovské oblasti sílí. S evakuacemi pomáhají dobrovolníci

Události ČT: Dobrovolníci pomáhají s evakuacemi v Charkovské oblasti (zdroj: ČT24)

Rusové zintenzivnili útoky v Charkovské oblasti. Podle místních představitelů tím chce Moskva dosáhnout vylidnění regionu. Do vesnic v pohraničí jezdí dobrovolníci pomáhat s evakuacemi a také dodávat humanitární pomoc. V některých obcích ještě zůstávají lidé, kteří se nemohou nebo nechtějí přesouvat. Situaci v oblasti mapoval zpravodaj ČT Jan Řápek.

„V takovýchto vesnicích není žádná budoucnost. Nemůžete si být jistí, že když se sem vrátíte, tak nebude pokračovat další ostřelování,“ říká dobrovolník Andrej.

Ruské údery jsou teď v Charkovské oblasti na denním pořádku. Poplach před útoky je nepřetržitý. Kromě klíčové infrastruktury míří útoky i na civilní objekty. Město leží od ruských hranic třicet kilometrů a raketa sem letí necelou minutu. Místní tak často ani nemají možnost včas zareagovat.

Psychologický účinek útoků

Moskva nyní na Charkov pravidelně vysílá drony, naváděné střely nebo rakety Iskander a S-300. Podle šéfa Charkovské oblasti Oleha Syněhubova Rusko nechce zničit jen domy, ale i kuráž a naději obyvatel. „Musíme úplně uzavřít oblohu, protože nepřítel nadále terorizuje naše obyvatelstvo,“ zdůraznil Syněhubov. 

Dodávky dalších systémů protiletecké obrany by podle něj mohly zabránit tomu, aby město nedopadlo podobně jako vesnice blízko hranic. Tedy zničené a opuštěné.