Izraelští vojáci míří do Česka na zotavenou. Nesou si fyzická i psychická traumata

Události: Izraelští vojáci míří do Česka na zotavenou (zdroj: ČT24)

Do Česka přijede skupina sedmnácti izraelských vojáků, kteří mají za sebou traumata z války v Gaze – fyzická i duševní. Týdenní pobyt zorganizovali krajani a česká ambasáda. Pozornost izraelské veřejnosti i médií je momentálně silně upřená k počtům padlých. K nim je ovšem nutno přičíst i tisíce zraněných.

Dvacátník Ejal Peleg měl o sezoně 2023 až 2024 jiné představy. Studoval vysokou školu v Jeruzalémě, jenže přišla válka, a on se jako záložník do armády vrátil. Dnes má za sebou čtvrt roku bojů v Gaze. „Mám několik kamarádů, kteří s námi sloužili v jednotce a byli zabiti před našima očima. Bylo jich docela dost,“ svěřil se rezervista izraelské armády Peleg.

„Člověk se musí vyrovnat se zážitky a vzpomínkami z boje. A když se to provede ve správný čas, tak je vyšší pravděpodobnost, že se dokáže vyhnout posttraumatickému stresu,“ uvedla psycholožka Oznat Azariová.

Akci vymyslel Izraelec David Sivor, rodák z meziválečného Československa. „Rozhodl jsem se, že dovezeme ty, kteří skončili vojnu koncem ledna a zažili hodně zlé situace,“ přiblížil.

„Až teď před odjezdem jsme pro ně uspořádali takovou malou akci, seznámení se s Českou republikou a pozvali jsme je na ambasádu,“ přiblížila velvyslankyně České republiky v Izraeli Veronika Kuchyňová Šmigolová.

Ztráty Izraele

Během útoku islamistické organizace Hamás a dalších teroristických skupin 7. října 2023 zemřelo přes 370 izraelských vojáků a policistů. Od té doby jich padlo v bojových akcích víc než 260.

„Zatímco statistika padlých je poměrně přesná, počty vojáků, kteří utrpěli různá zranění, se nezveřejňují pravidelně, ale jdou patrně do tisíců,“ prohlásil zahraniční zpravodaj ČT David Borek. V prosinci se uvádělo, že těžce zraněných jsou dva tisíce.

Na rozdíl od západu Evropy je Česko spolu se státy střední a východní Evropy považováno pro Izraelce za bezpečnou zemi. Česká republika poskytla židovskému státu po 7. říjnu diplomatickou podporu v Evropské unii i OSN a také vojenskou pomoc.

„Bylo nám řečeno, že nejvíce v danou chvíli potřebovali balistické vesty,“ řekla dříve ministryně obrany Jana Černochová (ODS) „Takže se vlastně hned v té první várce, v těch prvních dnech, poslalo do Izraele několik beden těchto vest,“ dodala.

Nyní poskytne Česko Izraelcům i dočasný azyl. Týden na zotavenou, daleko od frontových linií a raketových poplachů.