Až 25 tisíc ruských vojáků se snaží vzít Časiv Jar útokem. Obránci čekají na americkou munici

Původně dvanáctitisícové město v Doněcké oblasti Časiv Jar je cílem ruské armády. V jeho okolí Moskva soustředila až 25 tisíc vojáků a podle ukrajinských představitelů se jej bude snažit dobýt do 9. května. Obránci podle Kyjeva Časiv Jar kontrolují, kriticky jim ale chybí munice. Nad hlavami ukrajinských vojáků tak nerušeně létají ruská letadla i průzkumné drony, které upřesňují dělostřeleckou palbu na pozice obránců. Situace by se však mohla změnit s dodávkami americké pomoci.

Ruská armáda se pokusí dobýt město Časiv Jar do 9. května, oznámil vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj v polovině tohoto měsíce. V den, kdy si Moskva připomíná vítězství nad nacistickým Německem v roce 1945, zřejmě Kreml bude chtít prezentovat své úspěchy na frontě.

Podle ukrajinského velení je v současnosti situace okolo města ležícího zhruba deset kilometrů od Ruskem ovládaného Bachmutu složitá, ale pod kontrolou. Moskva soustředila v jeho okolí 20 až 25 tisíc vojáků, kteří se „Časiv Jar snaží vzít útokem“, uvedl mluvčí ukrajinských sil na východní Ukrajině Nazar Vološyn. Rusové však podle něj ve městě zatím nejsou.

Kyjev se v posledních měsících na východní frontě snaží čelit ruskému tlaku, frontová linie se ale pomalu posouvá směrem na západ. Zhruba před rokem se pod ruskou kontrolu po dlouhém boji dostal Bachmut, v polovině února se Ukrajinci stáhli z Avdijivky.

V neděli pak Rusko uvedlo, že ovládlo Bohdanivku, což Kyjev popřel. Ukrajina tuto pozici dříve označila za důležité místo, které brání ruským silám v postupu na Kramatorsk a Slovjansk. V pondělí pak Moskva tvrdila, že kontroluje vesnici Novomychajlivka. Ukrajinská armáda se k tomu nevyjádřila, generální štáb ale uvedl, že jeho síly nadále odrážejí ruské pokusy o postup u této vesnice.

Informace o vývoji na frontě není možné bezprostředně ověřit.

Jeden ukrajinský náboj na deset ruských

Moskva se vytrvalým tlakem snaží postupovat dál. Dalším důležitým cílem má být podle Ukrajinců právě Časiv Jar. Pozici obránců však komplikuje zásadní nedostatek munice. Na jeden náboj v rukou ukrajinských vojáků disponují ruské síly údajně deseti náboji.

Americký analytik Rob Lee například na síti X zveřejnil sérii videí ruských letounů Su-25, která nerušeně létají právě nad městem Časiv Jar. Označil to za „jasný důkaz nedostatku munice ukrajinské protivzdušné obrany“.

„Nedávno jsem tam byl. Mluvil jsem s vojáky,“ řekl v neděli prezident Volodymyr Zelenskyj. Zopakoval, že potřebují vybavení „pro boj s ruskými průzkumnými drony, které korigují ruskou dělostřeleckou palbu“.

Nepoměr v munici mezi válčícími stranami by se však mohl brzy narovnat. Dolní komora amerického Kongresu po měsících průtahů schválila dlouho očekávanou vojenskou pomoc ve výši 61 miliard dolarů, která by měla Ukrajinu vybavit i chybějící municí. Pomoc musí ještě schválit Senát a následně podepsat prezident Joe Biden, který už vyzval horní komoru Kongresu k rychlému přijetí zákona.

Otázkou však je, jak rychle se potřebná pomoc dostane k ukrajinským vojákům na frontě. Mluvčí Pentagonu Patrick Ryder před hlasováním ve Sněmovně reprezentantů minulý týden prohlásil, že americké ministerstvo obrany je „připraveno rychle reagovat“, jakmile bude vydán jakýkoli rozkaz.

„Máme velmi robustní logistickou síť, která nám umožňuje velmi rychlý přesun materiálu,“ řekl s tím, že přesun se v minulosti odehrál v řádech dnů. Předseda senátního výboru pro zpravodajské služby Mark Warner pak pro CBS uvedl, že doufá, že materiál bude „na cestě do konce týdne“.

Podle CNN američtí představitelé nechtějí otevřeně přiznat, že velká část této pomoci je již předem umístěna ve skladech v Německu a Polsku. Uvedl to americký zdroj obeznámený s poskytováním vojenské pomoci Ukrajině, podle kterého mají být mezi prvními dodávkami i dělostřelecké granáty, informuje CNN.

Ruské útoky se zřejmě budou stupňovat, předpokládají analytici

Než do země dorazí americká vojenská pomoc, mohlo by Rusko v nadcházejících týdnech vystupňovat útočné operace a raketové a dronové údery na Ukrajinu, uvedl americký Institut pro studium války (ISW). Analytici očekávají, že dodávky pomoci zaberou několik týdnů.

„Situace na frontě se proto v té době bude pravděpodobně nadále zhoršovat, zvlášť pokud ruské jednotky zesílí útoky, aby využily omezené doby před příchodem nové americké pomoci,“ píše se ve zprávě ISW. Podle institutu Rusové využívají jak nedostatku ukrajinské munice, tak nezvykle suchého jarního počasí, které umožňuje přesun těžké techniky.

Okupační síly se budou soustředit na místa s relativně křehkou obranou nebo v dosahu operačně významných cílů – a tím je právě Časiv Jar. „Hrozba operačně významného ruského postupu v nadcházejících týdnech přetrvává, i když ukrajinské velení může nyní cítit větší volnost podstoupit krátkodobá rizika s ubývajícími zásobami, aby takovému postupu zabránilo, když ví, že brzy dorazí další materiál,“ uvedli analytici institutu.

„Pro naše vojáky je to těžké, ale obdržení potřebné pomoci situaci vyrovná,“ uvedl prezident Zelenskyj na Telegramu.