Charita v Brně chce přesunout centrum pro bezdomovce do Židenic. Místní a radnice mají obavy

Události v regionech: Stěhování centra pro lidi bez domova v Brně (zdroj: ČT24)

Diecézní charita Brno na podzim plánuje opravit centrum pro lidi bez domova v Bratislavské ulici. Proto ho chce dočasně přesunout do bývalého domova pro seniory v Táborské ulici. Vedení Židenic a někteří obyvatelé s přesunem nesouhlasí, obávají se nárůstu kriminality a množství odpadků v okolí. Charita slibuje, že provoz přizpůsobí tak, aby místní nijak neomezoval.

Centrum služeb pro lidi bez domova v Bratislavské ulici v Brně potřebuje opravu. Začít má v lednu a účet za ni vyjde na sto třicet milionů korun. „Budeme měnit okna, zajišťovat bezbariérový vstup i výtah,“ popsala Veronika Imrichová z Diecézní charity Brno. Promění se také půdorysy místností. Například denní centrum bude blíže ke vstupu.

Aby mohly prostory projít rekonstrukcí, musí se centrum přestěhovat do bývalého domova seniorů svaté Ludmily v Židenicích. Charita ho získala darem. Lidé z okolních domů mají ale z nových sousedů obavy. „Nadšení rozhodně nejsme. Nevíme zatím žádné podrobnosti, nikdo nás o tom neinformoval,“ řekl místní obyvatel Michal Skurský.

Proti je i židenická radnice. Lidé bez domova se podle vedení městské části mohou shromažďovat pod mostem a dělat nepořádek v okolí. S charitou proto jednají o podmínkách provozu. „Máme požadavky, aby například navýšili počet terénních pracovníků. Aby byli před domem, vedle domu,“ řekla místostarostka městské části Lucie Grůzová (za KDU-ČSL). Imrichová poznamenala, že jejich tým terénních pracovníků byl od začátku roku už posílen.

Dočasné působiště centra

Z denního centra budou klienti přecházet rovnou do noclehárny, tu charita umístí tak, aby nezasahovala do vnitrobloku. Terasu pak od sousední zahrady oddělí. Vše ale bude dočasné. „Centrum služeb pro lidi bez domova se sem přesune pouze na předem stanovenou dobu, maximálně rok a půl až dva roky,“ ujistila Imrichová. „Znáte to, jak to je, slibem nezarmoutíš. My se bojíme, aby ta dočasnost byla opravdu dočasná,“ řekla místostarostka.

Centrum se začne do Židenic stěhovat letos na podzim. O konkrétní podobě provozu bude charita s místními i radnicí dál jednat. „Věřím tomu, že tou domluvou dojdeme k nějakému smíru a minimalizujeme ta rizika,“ poznamenala místostarostka Grůzová.

Až se centrum pro lidi bez domova vrátí do opravených prostor, charita také budovu v Židenicích částečně zrekonstruuje a zřídí tady Dům pomoci svaté Ludmily, který bude určen seniorům a samoživitelům v nouzi.

Zabydlování lidí bez domova v Brně

Kromě charitních služeb fungují v Brně další centra a noclehárny. Město také pokračuje v několika projektech na zabydlování lidí bez domova. Celkem se zatím podařilo zabydlet pětadvacet domácností, šestnáct prochází schvalovacími procesy a devatenáct domácností čeká na nabídku bytu. Od září loňského roku funguje i Městská nájemní agentura, která má v nájmu deset bytů od soukromých vlastníků. Pronajímá je domácnostem v bytové nouzi. Od začátku letošního roku fungují ve dvou městských částech kontaktní místa pro bydlení.

Vyloženě na ulici podle odhadů brněnského magistrátu přespává šest set lidí. Stálých lůžek pro ně jsou ve městě necelé dvě stovky. Ne všechny se ale ke spaní v posteli daří přesvědčit. „Často mají zkreslené představy o tom, jaké to je na noclehárně, jaké to je v azylovém domě. Pletou si ta zařízení," řekl koordinátor terénní služby Diecézní charity Brno Jan Macháček.

Programy zabydlování lidí v nouzi opozice dlouhodobě označuje za nedostatečné.

Rok od tragického požáru v Plotní ulici

Lidé bez domova přespávali také v opuštěných stavebních buňkách v Plotní ulici. Při jejich požáru zahynulo před rokem osm lidí. Tragédii připomíná pietní místo. Policie případ odložila, pravděpodobně šlo o nešťastnou náhodu.

Magistrát v reakci na tragédii zintenzivnil spolupráci se strážníky, kteří mají z pravidelných obchůzek i skrze přestupkové řízení přehled o incidentech v lokalitách, kde se lidé bez domova sdružují. „Díky tomu sociální kurátoři objevili nová riziková místa,“ řekl mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek.

Vláda by v blízké době měla projednat návrh zákona o podpoře v bydlení. Měla by vzniknout kontaktní místa poskytující poradenství a zprostředkování bydlení sociálně slabším v bytové nouzi. Zákon by tak měl posloužit mimo jiné handicapovaným nebo právě třeba lidem bez domova.